Gå til sidens hovedinnhold

Al-Qaida avhopper tipset om bomben

Denne tidligere Al-Qaida tipset om brevbombene som var på vei fra Jemen til USA i fly.

Jaber al-Faifi var en av fangene på Guantánamo-basen som i desember 2006 ble returnert til Saudi-Arabia. Etter returen skal han igjen ha gått inn i al-Qaida, men for to uker siden overga han seg selv til myndighetene i Saudi Arabia.

Nå sier anonyme kilder til BBC at det var denne mannen som fortalte om brevbombene som fredag ble oppdaget om bord i to lastefly på vei fra Jemen til USA. En av pakkene ble sendt med to passasjerfly før det ble oppdaget i Dubai.

Den andre pakken holdt på å skli gjennom sikkerhetskontrollen på East Midlands lufthavn.

Brevbombene var trolig designet for å gå av i lufta. De var begge skjult i holdere for printer tonere. Eksplosivene var av typen PETN og skal være svært vanskelig å oppdage.

Utløsermekanismen skal ha vært nærmest identisk med den brukt i trusebomben. De avanserte bombene ble høyst sannsynlig laget av al-Qaidas topp bombemaker i Jemen. Denne mannen konstruerte den såkalte trusebomben. En nigeriansk mann forsøkte å sprenge et fly i luften i amerikansk luftrom i romjulen i fjor. Mannen hadde skjult sprengstoff av type PETN i underbuksen, men terrorangrepet var mislykket.

- Jeg mener det finnes flere indikasjoner, som er basert på analyser, at individet som er ansvarlig for å sette sammen disse innretningene, er den samme, sier USAs antiterroristsjef John Brennan til ABC.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken