*Nettavisen* Nyheter.

Al-Qaida erklærer krig mot Den islamske stat

Al-Qaida-lederen Ayman al-Zawahiri (bildet) har lite til overs for IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi og har erklært krig mot den barbariske gruppen. Foto: Site Intelligence Group (Afp)

Langer ut mot IS-lederen bare to dager før markeringen av terrorangrepene mot USA.

11.09.15 18:50

Ayman al-Zawahiri, som tok over som al-Qaida-leder etter Osama bin Ladens død, har erklært krig mot Den islamske stat (IS) i et nytt lydopptak, melder ABC News.

Al-Qaida-lederen raser ut mot IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi, og anklager ham for «oppvigleri».

IS, som er en utbrytergruppe fra al-Qaida i Irak, har erobret territorium i både Syria og Irak som de selv har erklært som et kalifat - en islamsk stat. Og gruppens leder, Abu Bakr al-Baghdadi, har erklært seg selv som kalif - muslimenes øverste leder etter profetens død.

Nå har tydeligvis al-Qaida-lederen Zawahiri fått nok, som tidligere har vært sparsommelig med å fordømme IS.

IS har den siste tiden forsøkt å få et fotfeste i krigsherjede Afghanistan, og har kjempet mot både Taliban og al-Qaida i området.

- IS ga oss ikke noe valg
I lydopptaket snakker Zawahiri direkte om kamper mellom IS og al-Qaida-fraksjon Jabhat al-Nusra i Syria.

- Vi hadde foretrukket å reagere så lite som mulig, i frykt for å antenne flammene av oppvigleri. Men Abu Bakr al-Baghdadi og hans brødre ga oss ikke noe valg, fordi de har krevd at alle hellige krigere avviser sin foretrukne troskap, og heller sverger troskap til dem som hevder å være et kalifat, sa terrorlederen i lydopptaket.

Videre anklagere Zawahiri IS-lederen for å ignorere muslimers lidelse i Pakistan og Gaza.

Zawahiri sier også at «alle ble overrasket» da Baghdadi erklærte seg selv som kalif uten å forhøre seg med muslimene først. Analytikere tror opptaket er laget for en tid tilbake.

Klikk på bildet for å forstørre.

IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi (bildet) har erklært seg selv som kalif - øverste leder over alle muslimer, noe al-Qaida-lederen misliker sterkt. Foto: -

- Uforsonlig
Direktør ved Det nasjonale antiterrorsenter i USA, Matthew Olsen, beskriver lydopptaket som en interessant utvikling.

- Zawahiri har fram til nå ikke vært villig til å fordømme Baghdadi og IS åpenlyst. Dette fremhever hvor stor splid det er mellom lederskapet i al-Qaida og IS. Dette antyder at deres ulikheter er uforsonlig, sier han til ABC News.

Al-Qaida har blitt svekket etter at IS brøt ut fra terrorgruppen for om lag to år siden. Al-Qaida skal være rammet av mye intern splid, og har mistet både rekrutter og territorium til IS.

Tidligere CIA-direktør Michael Hayden sier at etterretningsbyrået hadde forutsett at det skulle komme en splittelse i terrornettverket al-Qaida etter Osama bin Ladens død i 2011.

- Vi har alltid trodd at dødsfallet til bin Laden ville skape en splid mellom egyptere og andre arabere på innsiden av al-Qaida, ettersom Zawahiri er en egypter. Dette ser ut til å ha skjedd, sier Hayden til ABC News.

Klikk på bildet for å forstørre.

President Barack Obama og kona Michelle utenfor Det hvite hus fredag, hvor de minnes dem som ble drept i terroraksjonen 11. september 2001. Foto: Kevin Lamarque (Reuters)

Dusør på 25 mill.
USA har utlyst en dusør på 25 millioner dollar for Zawahiri, som er øverste leder for terrorgruppen som sto bak det spektakulære terrorangrepet i Washington og New York, 11. september 2001. 3000 mennesker mistet livet i angrepet. Lydopptaket til Zawahiri ble sluppet bare to dager før 14-årsmarkeringen for terrorangrepene.

IS holder for tiden en norsk statsborger som gissel. Norske myndigheter har nektet å utbetale løsepenger for nordmannen. Det var denne uken at IS kunngjorde gisseltakingen via gruppens propagandamagasin Dabiq.

Magasinet er oppkalt etter en syrisk by som er under IS’ kontroll. Byen Dabiq skal angivelig ha vært åstedet for det «siste slaget» mot korsfarerne fra Vesten, ifølge Breitbart.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag