Gå til sidens hovedinnhold

Al-Qaida-mistenkt nordmann tatt i Jemen

En norsk statsborger er fengslet i Jemen. Mannen har ifølge FNs sikkerhetsråd tilknytning til terrororganisasjonen Al-Qaida.

Den 50 år gamle nordmannen var på vei fra Dubai til Jemens hovedstad Sanaa da han ble pågrepet på flyplassen i Jemen.

- Jeg er veldig redd for at han kan bli torturert, sier broren til TV 2.

Det var mannens kone i Jemen som varslet det norske konsulatet i Sanaa om pågripelsen.

Flyttet fra Norge
Mannen er opprinnelig fra Somalia, men kom til Norge i 1988. Han ble norsk statsborger i 1995, men meldte flytting fra Norge i 1997. Ifølge familien har han siden aldri vært i Norge, sier familien til TV 2.

Mannen har fire barn og ekskone i Norge.

Siden 2001 skal mannen ha stått på FNs liste over terrorister. På dette tidspunktet ble den somaliske organisasjonen Al-Barakaat knyttet til finansiering av terrorvirksomhet. FNs Sikkerhetsråd mener at Osama bin Laden brukte al-Barakat til å flytte penger, og at han også investerte penger i telekommunikasjonsvirksomheten til Barakaat.

Mannen er direktør i telekommunikasjonsdelen i det somaliske al-Barakaat-systemet. Dette er altså et hawala-system som består av en rekke selskaper i Somalia, og står for den største delen av pengeoverføringen i landet.

Benekter tilknytning
Al-Barakaat opererer i 40 land, blant annet i Norge. Den pågrepne 50-åringen skal ha vært sentral i å bygge opp Al-Barakaat i Norge før han flyttet i 1997.

I et intervju med Associated Press i 2001 benektet 50-åringen enhver tilknytning til Al-Qaida.

- Verken Al-Barakaat eller jeg har noen kontakt med bin Laden eller noen annen terroristgruppe, sa han da.

Også i Norge
I 2004 ble en person dømt for å drive pengeoverføringer gjennom Al-Barakaat i Norge.

Les: Økokrim håper på skremselseffekt

I oktober 2009 siktet Politiets sikkerhetstjeneste en somalier for å ha samlet inn penger til terroristgruppen Al-Shabaab i Somalia. Disse pengene skal ha blitt overført gjennom hawala-systemet.

Les: – Samlet inn penger til terrorgruppe

Al-Barakaat ble etablert i 1986 som en moderne form for hawala. Etter 11. september ble Al-Barakaat knyttet til finansiering av terrorvirksomhet, og virksomheten ble ulovlig. Flere av fangene på Guantánamo-basen på Cuba var anholdt fordi man mente de tilhørte Al-Barakaat.

Den 50 år gamle utvandrede nordmannen er ifølge Utenriksdepartementet den eneste nordmannen på FNs terrorliste.

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene