RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

al-Qaida planlegger VM-terror

Foto: Nelson Mandela Foundation (Ap)
Sist oppdatert:
Mandag kom nyheten som skremmer en hel fotballverden.

Irakiske sikkerhetsstyrker har pågrepet et Al-Qaida-medlem som deltok i planleggingen av et større angrep mot fotball-VM i Sør-Afrika.

Toppen av Al-Qaida
Det er foreløpig uklart hva den 30 år gamle saudiarabiske mannen planla. Men ifølge generalmajor Qassim Atta i de irakiske sikkerhetsstyrkene hadde mannen kontakter helt opp i toppen av terrornettverket.

Atta sier til nyhetsbyrået AFP at mannen blant annet har vært i kontakt med al-Qaidas nestleder Ayman al-Zawahiri i forbindelse med det planlagte anslaget i Sør-Afrika.

- Vet ikke noe om dette
Saudiaraberen ble tatt til fange allerede for to uker siden, men det var først mandag at nyheten ble kjent for verden.

Selv ikke politiet i Sør-Afrika skal ha visst om 30-åringens planer.

- Jeg vet ikke noe om dette. Vi er ikke blitt informert eller konsultert. Vi jobber nå med å komme i kontakt med irakiske sikkerhetsmyndigheter, sier sjefen for det nasjonale politiet i Sør-Afrika, Bheki Cele.

VM i fotball starter neste måned.

Kom til Irak i 2004
Den 30 år gamle saudiarabiske mannen - Abdullah Azzam Saleh Misfar al-Qahtani - skal ha vært fengselt også tidligere. Han kom til Irak i 2004.

Nyheten om at han deltok i planleggingen av et terrorangrep i Sør-Afrika under VM, kom samtidig med at sørafrikansk politi mandag gjennomførte en stor kidnappingsøvelse i Johannesburg.

Øvelsen foregikk midt i det hektiske forretningsstrøket Sandton - og bar ifølge AFP preg av å være en demonstrasjon for å vise både innbyggere og verden at politiet har full kontroll.

- Vi er klare, for alt fra den minste forbrytelse til store terrorangrep, sier Cele.

50 drap pr. dag
Med i gjennomsnitt på 50 drap pr. dag, har hovedfokuset for politiet i forbindelse med VM vært på nettopp vold og kriminalitet - og ikke terror.

Sør-Afrika setter inn hele 41.000 politifolk under den månedslange turneringen som begynner 11. juni.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere