*Nettavisen* Nyheter.

Al-Qaida tar avstand fra syrisk opprørsgruppe

Dubai (NTB-AFP): Al-Qaida frasier seg alt ansvar for opprørsgruppa ISIL, som er aktiv i Syria og Irak, ifølge en erklæring på flere jihadistiske nettsider.

«Al-Qaida kunngjør at den ikke er knyttet til Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), og at man ikke ble informert om at den ble dannet, og heller ikke godtok det», heter det i kunngjøringen. Videre står det at al-Qaida ikke er ansvarlig for gruppens handlinger.

ISIL er kjent for å være en av de mest brutale og ytterliggående opprørsgruppene i Syria. Mange utenlandske jihadister har sluttet seg til gruppa.

I begynnelsen av januar brøt det ut kamper mellom ISIL og en rekke syriske opprørsgrupper som har reagert på ISILs overgrep mot sivile.

Al-Nusra-fronten, som i likhet med ISIL har sverget troskap til al-Qaida, har i enkelte tilfeller deltatt i kampene mot ISIL, men den har også oppfordret til forsoning og forsøkt å holde seg unna kampene.

ISILs irakiske leder Abu Bakr al-Baghdadi kjemper for et sunnimuslimsk kalifat som dekker hele Levanten, det vil si fra Middelhavet til Irak og på sikt også fra Tyrkia i nord til Egypt i sør. Al-Qaidas leder Ayman al-Zawahri har tidligere bedt al-Baghdadi om å la al-Nusra-fronten stå i spissen for opprøret mot Assad-regimet i Syria. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag