*Nettavisen* Nyheter.

Al-Shabaab truer med å drepe gisler i Nairobi

Foto: CARL DE SOUZA

23.09.13 12:31

NB! Saken inneholder sterke bilder.

SISTE: 69 personer er drept og 63 savnet som følge av terrorangrepet i Kenyas hovedstad Nairobi, opplyser Røde Kors. Tallet 63 antas å omfatte både gisler og mennesker er er drept i angrepet, men som ennå ikke er funnet.

Terrorister fra al-Shabaab truer med å drepe gisler som fremdeles blir holdt fanget på kjøpesenteret Westgate.

Hvis det blir brukt makt mot gisseltakerne, vil gislene bli drept, framholder en talsmann for al-Shabaab på en nettside som er knyttet til den ytterliggående gruppa.

– Vi gir de hellige krigerne inne i bygget tillatelse til å behandle fangene på en måte som tilsvarer presset de selv blir utsatt for, sier talsmann Ali Mohamud Rage i et lydopptak, som ble offentliggjort mandag morgen.

Han hevder at kenyanske og israelske styrker ikke har greid å ta seg inn i kjøpesenteret ved hjelp av makt, selv om de har forsøkt.

– Vi ber de kristne som rykker fram mot de hellige krigerne, om å ha barmhjertighet med fangene, for det er de som vil bære brorparten av enhver makt som blir brukt mot de hellige krigerne, sier Rage.

Minst 68 personer er så langt drept av terroristene.

Kraftig skyting
Mandag morgen ble det meldt om flere runder med kraftig skyting i bygningen, etter en relativt rolig natt.

Intens skuddveksling ble etterfulgt av minst to eksplosjoner, opplyser øyenvitner til Reuters. De fleste lydene kom fra innsiden av kjøpesenteret, men noen av skuddene kom tilsynelatende utenfra.

En sikkerhetskilde bekrefter overfor nyhetsbyrået AFP at en aksjon mot terroristene pågår.

Al-Shabaab, en al-Qaida-inspirert somalisk gruppe, hevder å ha kontakt med angripere som befinner seg inne i kjøpesenteret. Den ytterliggående islamistiske gruppa sier også at den dens medlemmer kjemper både mot kenyanske og israelske styrker.

– Knapt ti gisler
Ifølge den kenyanske hæren befant det seg natt til mandag færre enn ti gisler i kjøpesenteret, hvor terroraksjonen begynte lørdag.

– Antallet som fortsatt er i bygningen, er mindre enn ti, sier talsmannen Cyrus Oguna. Det meste av Westgate-kjøpesenteret skal nå være sikret, men den militære talsmannen kunne ikke si noe om hvor lenge redningsaksjonen ville pågå.

En leder i al-Shabaab sier det vil komme nye angrep i Kenya, og at gruppen ser på landet som «en krigssone».

– Angrepene vil fortsette til Kenya trekker sine soldater ut av Sør-Somalia. Vi vil angripe der vi kan, sier den ikke identifiserte lederen til den britiske TV-kanalen Channel 4.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: GORAN TOMASEVIC

– Vestlige angripere
Lederen sier videre at kenyanere er gruppens fiender, og at vestlige land bør stanse støtten til den kenyanske regjeringen. Hvis ikke, vil også deres borgere bli rammet.

Ifølge al-Shabaab var flertallet av dem som deltok i angrepet i Nairobi, fra vestlige land. Gruppen meldte på Twitter at angriperne var fra Finland, Sverige, USA, Storbritannia, Canada, Russland, Somalia, Syria og Kenya.

Den aktuelle Twitter-kontoen ble søndag stengt. (©NTB)

Video fra innsiden av kjøpesenteret:

HTML EMBED

Al-Jazeera rapporterer fra Nairobi:

HTML EMBED

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: James Quest

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nichole Sobecki

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jonathan Kalan

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Goran Tomasevic

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag