*Nettavisen* Nyheter.

Albinojente (4) kan ha blitt hakket i hjel

To kvinner i Tanzania bærer på sine barn som har tilstanden albinisme. I Tanzania er albinoer en svært utsatt gruppe grunnet folketro og heksekunst. Regjeringen har iverksatt tiltak for å stanse drapsbølgene mot mennesker med albinisme, og har blant annet opprettet flere beskyttelsesleirer. Foto: Bunyamin Aygun (Afp)

Frykter at jentas kroppsdeler har blitt solgt og brukt til heksekunst.

Faren til en fire år gammel albinojente i Tanzania er blant fire menn som er arrestert i forbindelsen med et antatt drap på jenta.

Politiet frykter at jenta ble kidnappet og hakket i hjel, slik at kroppsdelen hennes kunne brukes til heksekunst. Jenta skal ha blitt kidnappet av angrepsmenn utstyrt med macheter sist lørdag, melder nyhetsbyrået AFP.

- Vi har arrestert fire mennesker, inkludert jentas far. Vi er fortsatt i ferd med å avhøre mennene, sånn at vi kan finne ut hvor jenta er, og om hun er i live, sier den lokale politisjefen Valentino Mlowola.

Dersom jenta faktisk er drept, er det i så fall andre gang at en kvinne med albinisme er blitt drept i Tanzania i løpet av fjoråret. I mai måned ble to heksedoktorer arrestert etter at en kvinne ble funnet hakket i hjel i Simiyu-provinsen i nordlige Tanzania. Politiet opplyser at flere fingre og ett bein var fjernet fra liket.

- Selges for 75.000 dollar
Kroppsdeler fra mennesker med albinisme kan selges for 6000 dollar på svartebørsen, mens et helt lik kan selges for 75.000 dollar, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Selv om folk flest i Tanzania er enten kristne eller muslimer, opplyser 93 prosent at de tror på trolldom, ifølge en amerikansk undersøkelse fra 2010. Det er en utbredt folketro i landet om at det bringer lykke å bære amuletter som stammer fram mennesker med albinisme.

Albinisme skyldes en medfødt genmutasjon som reduserer muligheten til å danne pigment. Albinisme rammer omtrent 20.000 mennesker i Europa, men er langt mer utbredt i Tanzania hvor én av 1400 er født med tilstanden, skriver The Times.

Eksperter tror dette kan skyldes en høyere andel innavl i avsidesliggende og landlige lokalsamfunn i Tanzania.

(Saken fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

17 år gamle Said Seremani er én av svært mange mennesker med tilstanden albinisme i Tanzania. Albinisme er svært utbrett i landet, og eksperter tror det til dels kan skyldes høy andel av innavl i fjerntliggende lokalsamfunn. Foto: Yasuyoshi Chiba (Afp)


- 332 angrep på albinoer
Hjelpeorganisasjonen Under the Same Sun har registrert 332 angrep på albinoer i 24 afrikanske land siden 1998. 147 av tilfellene fant sted i Tanzania.

I 2008 ble 25 mennesker med albinisme drept i Tanzania, ifølge FN, men det reelle tallet er trolig langt høyere grunnet store mørketall.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag