*Nettavisen* Nyheter.

Aldri fred for Christoffers pappa

Foto: Sissel Kruse Larsen (Nettavisen)

Christoffers far kjempet mot tårene da han forklarte seg i retten.

06.02.13 13:02

Rettskommentar av Sissel Kruse Larsen: Allerede før retten er satt må han tørke tårene. Mens rettssalen fylles opp, sitter han stille på bakerste benk og venter på å forklare seg. Med et papir i hånden tørker han tårene vekk, reiser seg og inntar vitneboksen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Mediehuset Nettavisen)

Idet han setter seg ned, blir det for mye. Han hulker, forsøker å svelge vekk gråten, og samler seg:

- Christoffer var som unger flest, forteller faren om den døde sønnen.

Han beskriver en gutt som var livlig og glad i sine første leveår. Om hva de to gjorde sammen, hva sønnen pleide å si, og hva han likte å gjøre.

Så går fortellingen over til å handle om en gutt han ikke lenger kjente igjen. Christoffer ble, ifølge faren, oppfarende og sint. Innesluttet. Mot den lille søsteren han tidligere var så glad i, var han ikke lenger like vennlig.

Plutselig ville ikke åtteåringen reise på besøk til pappa mer, fikk faren beskjed om av Christoffers mor. I retten forklarte hun det samme. Det var Christoffer som ikke ville treffe pappa mer.

Fra april i 2004 til hans død i februar 2005 får ikke pappaen møte sønnen sin. Han orket ikke kjempe mer da moren sa at han måtte skaffe advokat. Nå kjemper han hver dag.

- Av og til hørte jeg en mannsstemme i bakgrunnen i telefonen da Christoffer sa at han ikke ville besøke meg, forklarte faren.

Mens han forklarer seg må han flere ganger hente seg inn. Men han trenger ingen pause, sier han, han vil bare fortsette og få det hele overstått.

Det er fjerde gang han vitner i en rettssak hvor tiltalen handler om sønnens død.

En av de siste gangene han så Christoffer reagerte han på måten stefaren behandlet den lille gutten.

- Han sa han ikke ville ha møkkete unger i bilen, og måten han tok ham på var brutal, forklarte faren, og la til at Christoffer skrek av redsel.

Nå er det faren som skriker. Han har måttet slutte i jobben som lenge var det eneste som holdt ham oppe. Han har kuttet kontakten med de fleste. Bildet av en fortvilet mann har aldri vært tydeligere.

- Jeg tenker hele tiden på sønnen min, sa faren.

2. februar var det åtte år siden Christoffer døde. Ennå har ikke faren fått fred.

Det spørs om han noen gang vil få det.

Dette er Christoffer-saken:

* Christoffer Gjerstad Kihle (8) døde 2. februar 2005 i sitt hjem i Kodal i Vestfold, med store hodeskader samt andre skader på kroppen. Rettsmedisinere har konkludert med at dødsårsaken var et 17 cm langt brudd i hjerneskallen.

* Etter flere henleggelser beordret Riksadvokaten tiltale mot guttens stefar.

* Stefaren ble i Tønsberg tingrett i 2008 funnet skylding i legemsbeskadigelse med døden til følge under særdeles skjerpende omstendigheter, og dømt til seks års fengsel.

* Dommen ble anket, og Agder lagmannsrett dømte i 2009 stefaren til åtte års fengsel.

* Christoffers mor ble i april i fjor dømt for medvirkning til legemsfornærmelse med døden til følge under særdeles skjerpende omstendigheter.

* Moren har anket dommen. Ankesaken pågår i Agder lagmannsrett frem til 18. februar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.