Hvis du går med Trump-caps er du fritt vilt – uansett hva du egentlig har gjort eller hvor ung du er.

Du har sikkert sett det hos Aftenposten, VG eller i sosiale medier, et klipp av amerikanske elever som «håner» en uramerikaner som spiller trommen sin.

«Video av unge Trump-tilhengere som omringer urfolksaktivist vekker sterke reaksjoner i USA» er oppslaget hos Aftenposten.

VG skriver i ingressen til saken sin: «En video som viser amerikanske skoleungdommer med Donald Trump-capser som omringer og spotter urfolk i Washington D.C. har gått viralt i helgen».

En skulle tro at journalister var litt varsomme ved å dobbel- og trippelsjekke opplysninger i en sak hvor de hevder noe kritikkverdig om mindreårige skoleelever – men når man har en Trump-caps fortjener en visst ikke slikt.

Det krever ca. 30 sekunder med journalistisk arbeid å oppsøke andre videoer enn den alle disse oppslagene baserer seg på, som viser foranledningen til det som vises.

Noen afroamerikanske aktivister filmet hele hendelsen, videoen er nesten 2 timer lang. Ved ca. 1:12 inn i videoen ser man hva som virkelig skjer:

Pressen hevder at elevene – hvor bare noen hadde Trump-capser – «omringer» urfolksaktivisten, og at elevene deretter trakasserer og håner uramerikaneren.

Men denne og andre videoer viser at aktivisten, Nathan Phillips, selv oppsøker gruppen med elever og er den som går inn i mengden for å konfrontere dem.

La meg understreke dette: en voksen politisk aktivist oppsøker en gruppe skoleelever og konfronterer dem mens han slår en tromme og synger høyt.

Hvem konfronterte hvem?

Pressen anklager gutten som står tett opp i aktivisten for å ha vært den som startet det hele.

VG: «I videoen står en skolegutt med "Make America Great Again"-caps, tett opp i ansiktet til en eldre mann som slår på tromme og synger.»

Aftenposten: «Spesielt én av elevene, som stilte seg svært tett opptil ansiktet på urfolksaktivisten, får nå sterk kritikk på internett.»

Det er lett å la seg lure til å tro at den ungen mannen stilte seg tett opp i ansiktet til aktivisten hvis man ser på videoen pressen bruker som kilde, som er klippet slik at man ikke ser foranledningen til at de to står tett opp mot hverandre.

Den fullstendige videoen viser derimot det stikk motsatte av det pressen skriver: urfolksaktivisten går selv bort til elevene, som holder på med et heiarop for sin egen skole, og stiller seg opp i ansiktet på eleven med Trump-capsen.

Ja, aktivisten er faktisk den som oppsøker gutten og begynner å slå trommen bare noen centimeter fra ansiktet hans – rollene er stikk motsatt av det pressen vil ha deg til å tro.

Hån og trakassering?

Journalistene hevder også at elevene trakasserte og hånet uramerikaneren.

VG: «Gutten stirrer intenst på mannen mens hans skolekamerater står rundt og håner demonstrantene ved at de etteraper den rituelle sangen og dansingen

Aftenposten: «Mange reagerer på det de mener er hånende og trakasserende oppførsel fra ungdommene

Ser man derimot på den fullstendige videoen av hendelsen, ser man noe helt annet.

Ungdommen var på klassetur for å delta på March for Life, og besøke severdigheter i Washington DC, visstnok en årlig tur den katolske gutteskolen arrangerer.

Guttene har forklart via sosiale medier at de ble bedt om å møtes foran Lincoln-monumentet for å samles før bussen skulle hente dem for å dra hjem.

Man ser guttene samlet på noen trapper, hvor de holder på med noen innøvde heiarop for skolen sin, med hopping, klapping og rop.

Midt opp i dette dukker uramerikaneren plutselig opp og stiller seg tett inntil gruppen og slår på trommen sin.

Forvirring blant elevene

Elevenes reaksjon ser først ut til å være at de tror at uramerikaneren deltar i deres heiarop, og de fortsetter å hoppe, klappe og rope mens uramerikaneren trommer i takt med dem. Kameramannen som er sammen med uramerikaneren smiler mens han filmer dette.

Etter hvert endrer stemningen seg, når elevene ser forfjamset ut og ikke helt skjønner hva som foregår lenger. Uramerikaneren begynner å gjøre sitt eget rop og fortsetter å slå trommen sin, etter de har sluttet. Aktivisten går tett opp i ansiktet til den ene eleven med Trump-caps.

videoopptak blant elevene kan man høre at de sier «Hva er det som skjer?»

Noen elever begynner å klappe og danse sammen med ropene og trommen til uramerikaneren. Ingen av dem skriker noe nedsettende til ham, det er ingen reelle tegn til at de forsøker å håne ham. Det ser ut som de rett og slett deltar i hans tromming og sang.

Etter hvert så blir det kleint for eleven som har en aktivist midt opp i ansiktet sitt, og han trekker seg vekk fra situasjonen.

Aktivistens løgner om elevene

VG siterer aktivisten Phillips på at han hevder at han forsøkte å forlate stedet og at elevene blokkerte for ham.

Den fullstendige videoen viser ikke dette overhodet, den viser at aktivisten blir støttet opp av flere andre voksne, og at det er eleven som etter hvert forsøker å komme seg vekk fra aktivisten.

VG og Aftenposten videreforteller en annen påstand fra aktivisten: at de skal ha ropt «Bygg muren!»

Men ingen av videoene viser dette, det ser ut til å være ren oppspinn for å få mer presseoppmerksomhet og koble det til Trumps pågående budsjettkamp med Demokratene.

En uramerikaner som er sammen med aktivisten skjeller ut elevene og sier blant annet at de er europeere som bør pelle seg unna hans land.

Elevene har stått rundt og sett på, men gruppen oppløser seg etter hvert. Aktivisten går et stykke unna og begynner å rope fremfor de voksne tilhørerne.

Mens alt dette pågår, begynner de afroamerikanske aktivistene å trakassere ungdommen, blant annet ved å kalle dem homser. De trakasserer også en afroamerikaner blant elevene fordi han er sammen med dem:

Helt motsatt av pressens fortelling er det i virkeligheten elevene som blir forstyrret og trakassert av henholdsvis den uramerikanske aktivisten og de afroamerikanske aktivistene.

Nok en gang viser det seg at pressen er fullstendig uinteressert i hva som er sant og ikke. Elevene hadde Trump-capser, det er det eneste de trengte å vite. Resten lot de noen politiske aktivister skrive for dem.

Det er visst dette som er pressen i 2019. Løgnpropaganda om noen mindreårige skoleelever på klassetur som har «feil» caps.

PS. Etter jeg skrev denne saken kom NRK og TV 2 (på 18:30-nyhetene søndag kveld) med lignende oppslag, som er enda mer kritikkverdig for det fantes da massevis med reaksjoner og tilgjengelig bevis på at vinklingen fra de andre var feil.

Jan Arild Snoen hos Minerva har gått gjennom alt sammen.