Gå til sidens hovedinnhold

Aldri tidligere har så mange gjort dette

Rekordmange nordmenn med hurtigste skatteløsning.

Noen er kjappere enn andre. Tirsdag leverte hele 40.000 nordmenn selvangivelsen.

- Vi har ikke tallet på hvor mange som prøvde å logge seg på, men jeg kan fortelle at 40.000 skatteytere leverte den i løpet av tirsdag, sier informasjonsdirektør Lise Halvorsen i Skatteetaten til NA24.

Dette er atskillig høyere enn de foregående årene.

- For to år siden var det 6.700 som leverte første dag, mens det i fjor var 6.300 som var like tidlig ute, sier Halvorsen,

Hun innrømmer at ting ikke gikk helt knirkefritt.
- Mange fikk problemer å logge seg på, men det var også mange som ikke opplevde noen problemer, sier Halvorsen.

En datafeil gjorde at flere skatteytere ikke fikk opp filen som inneholdt foreløpig skatteberegning.

- Dette skal være rettet nå, slik at alle skal kunne få sjekket om den foreløpige skatteberegningen gir penger tilbake, eller om det blir restskatt sier hun.

Alltid noe feilrapportering
Halvorsen ber om forståelse for at selvangivelsen ikke er feilfri for alle.

- Det er viktig å huske på at selvangivelsen ikke er ferdig når folk mottar den. Vi har kun fylt inn opplysninger vi har fått fra arbeidsgivere, banker, forsikringsselskap og andre. Hvert år er det imidlertid mange av disse som kommer med endringer for sent til at de nye opplysningene kan forhåndsutfylles på selvangivelsen. I slike tilfeller oppfordrer vi arbeidsgiveren, banken eller kommunen om å gi beskjed til dem det gjelder, sier Halvorsen som igjen oppfordrer folk om å kontrollere de forhåndsutfylte tallene.

Umulig å unngå feil
Eksperter på privatøkonomi er ikke overrasket over at mange opplever feil i selvangivelsen, men klandrer heller ikke Skatteetaten.

- Rent statistisk er det stor sannsynlighet for at selvangivelsen til mange inneholder gale tall, det ville være rart om så ikke var tilfelle, sier privatøkonomiekspert Rune Pedersen i ABC Penger.

Også Skattebetalerforeningen har forståelse for at mye kan gå galt.

- Tallene i selvangivelsen kommer rett fra rapportører som arbeidsgivere, banker og forsikringsselskaper. Problemet er at disse ofte rapporterer feil, som i fjor da mange kommuner ikke hadde klart å rapportere barnehagebetalingen riktig. Resultatet var at foreldrene fikk for lite i foreldrefradrag, sier Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen.

Hun minner om at private barnehager og SFO-opplegg ofte ikke rapporteringsplikt i det hele tatt.

- Så her må man passe på, sier hun.

Nilsen synes ikke det er grunn til å klandre Skatteetaten for feil som oppstår i forbindelse med selvangivelsen.

- Med så store datamengder er det mye som kan gå bli feil. Men det er ikke det som er problemet, det er hvordan Skatteetaten håndterer feilene som er viktig, sier Nilsen.

Kommentarer til denne saken