Gå til sidens hovedinnhold

Aldri vært så nærme

Oslos regionale senter for populærmusikk er klart for bygging. Nå ventes det bare på klarsignal i Kulturdepartementet og kultur- og idrettsetaten.

GRÜNERLØKKA: Oslo ble snytt for det nasjonale opplevelsessenteret for pop og rock. Nå ser pådriver for senteret, Svein Bjørge lys i tunnelen for et regionalt senter.

Positiv

Kulturminister Trond Giske var nylig på befaring på det aktuelle området og fikk en presentasjon av hvem som ønsker å etablere seg. En leiekontrakt med KLP forhandles fram, mens kommunen 1. april nedsatte Eli Aubert som prosjektleder for videreutviklingen av kulturkvartalet. Dermed har regionalt senter for populærmusikk blitt en sak hos Kulturdepartementet, mens det på bynivå jobbes med saken på heltid.
Det er viktig at ministeren har vært på befaring i Schous-kvartalene fordi vi nå vet at krefter i kulturdepartementet også jobber for senteret. Giske syns planene var veldig spennende, sier Bjørge.
Senteret er i teorien klart til å bygges så snart vi får klarhet i om vi har støtte og mandat. Bygging vil ta rundt et år, så innen to år bør det stå klart, konstaterer Bjørge.

Teknisk moderne

En plan for utformingen av det nye senteret foreligger allerede. Forslaget legger opp til et kaféområde på 500 kvm, mens museet inkludert kafé er tiltenkt et areal på 3,000 kvm.
I det regionale senteret vil vi legge vekt på at musikken skal oppleves. Vi vil ikke ha et statisk museum med utstilte relikvier, men en teknisk og moderne løsning. Det blir også muligheter for konserter. Riksscenen for folkemusikk med plass til 300 skal bygges fra grunnen, sier Bjørge. Hvilke rammer et regionalt senter vil få, er ennå ikke klart.
Selv om vi snakker et regionalt senter, så betyr det ikke at vi bare skal ha fokus på typiske Oslo-artister. De fleste artister, uansett opprinnelse bor jo i Oslo. Det nasjonale senteret i Trondheim vil også låne utstillinger fra Oslo og motsatt, men vi kommer muligens til å være mer temafokuserte og ha flere midlertidige utstillinger, forteller Bjørge.

Kultur og næring

Bydelspolitiker Ulf Granli (H) sitter i styret for gruppen som jobber for etablering av regionalt opplevelsesenter for populærmusikk. Også han er fornøyd med tingenes tilstand.
Vi gikk tidlig ut med en oppfordring til bydelsutvalgets medlemmer til å ta Schous-kvartalsaken videre til sine kollegaer i Rådhuset, hvilket de gjorde med det resultat at alle partier nå stiller seg bak kravet. Byrådsleder Erlig Lae har satt saken høyt oppe på dagsorden, sier Granli.
Jeg er svært opptatt av at kultur også er næring og ønsker at hele kvartalet fylles opp med alle former for kunst- og kulturarbeidere samt næringsliv som er knyttet til kultur, slik som plateselskap, gallerier, artistformidling, designere også videre, sier høyrepolitikeren.
Heller ikke Granli gråter over spilt melk.
Det er fint med en regional løsning på pop- og rocksenteret, så slipper en det tunge historiske ansvaret. Shous-kvartalet vil bli den motoren Grünerløkkas kulturliv trenger for å forsvare sin rolle som Oslos kulturbydel.

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk