*Nettavisen* Nyheter.

Alec Baldwin: «Norge har vist stor sjenerøsitet»

Skuespiller Alec Baldwin blir intervjuet av NTB under FNs klimakonferanse COP21 i Paris 2015. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Den amerikanske skuespilleren Alec Baldwin mener vi nordmenn bør være stolte over pengehjelpen vi gir til bevaring av regnskog.

– Jeg er bare agnet som man kaster i sjøen for å tiltrekke seg sånne haier som deg, sier Alec Baldwin til NTBs reporter i Paris.

Han er én av dem som aldri får gå alene på klimatoppmøtet i den franske hovedstaden. Overalt hvor han viser seg, flokker folk seg rundt ham for å ta bilder og hilse. Og nettopp det er poenget.

– Jeg har ikke behov for å få bildet mitt i noen norsk avis, sier Baldwin.

– Men jeg gjør dette fordi jeg tror på denne saken, fordi jeg har engasjert meg i dette.

Berømmer norsk engasjement

Det er FNs utviklingsprogram (UNDP) som har hentet ham. Baldwin vært én av vertene for Ekvatorprisen, en miljøpris i år har gått til i alt 21 ulike grupper som har engasjert seg i lokalsamfunn for å takle klimaendringer på nyskapende måter.

På prisseremonien var også Norge sterkt representert, og både tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap) og FN-utsending Hans Brattskar deltok. Baldwin sier han er imponert over Norges sjenerøsitet og viser spesielt til den norske regnskogsatsingen og arbeidet for å bevare urfolks rettigheter i regnskogområdene.

– Norge er et lite land som har gitt veldig store pengesummer. Det norske folk burde være stolt, og de to siste regjeringene bør gratuleres for det de har gjort, sier Baldwin.

– Det er akkurat dette vi trenger. Vi trenger land som har ressursene, stiller med finansiering.

Fortvilet over USA

Sitt eget hjemland er han ikke like imponert over. Amerikansk politikk er blitt et tåpelig sirkus, mener han.

– Det vi har nå, er en forferdelig splittelse mellom republikanere og demokrater. Det er utfordrende og smertefullt for oss. De fleste som bor i USA er helt utslitt. De er trette av politikk, tordner Baldwin.

Selv har han lenge vært politisk aktiv på demokratisk side. Men han forteller at han har mistet troen på styresmaktene både i USA og i mange andre land.

Det han derimot har tro på, er forhandlingene som nå er inne i den dramatiske sluttfasen i Paris.

– Denne konferansen har sin egen bevissthet, sin egen sjel. Jeg tror folk skjønner at det skjer noe i verden nå, sier Baldwin til NTB.

Han mener energipolitikk er det grunnleggende spørsmålet.

– De to største utfordringene i verden akkurat nå er klimaendringer og terror. De har begge sin rot i energipolitikk. Hvis vi gjør smarte valg nå, kan vi begynne å løse begge disse problemene.

Kjemper mot hogst

På klimatoppmøtet er Baldwin bare én av mange Hollywood-stjerner som har tatt turen. Sean Penn, Arnold Schwarzenegger og Leonardo DiCaprio er bare noen av de andre navnene.

Indonesiske Lilla Raja forteller at hun er storfornøyd med bildet hun nå har fått tatt med skuespilleren. Hun representerer organisasjonen Forum Masyarakat Adat Datakan Tinggi Borneo, én av vinnerne av Ekvatorprisen.

Men det viktigste for Raja er saken hun kjemper for.

– Jeg håper vår stemme blir hørt, sier hun til NTB.

Hjemme på Borneo kjemper organisasjonen hennes mot rasering av regnskog på både indonesisk og malaysisk side av grensa.

– Det vi ønsker å fortelle verden, er at trenger hjelp. Hvis dere mener alvor med at regnskogbevaring er viktig, så kom og hjelp oss, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.