*Nettavisen* Nyheter.

Alenemor: - Feir jul med oss!

Foto: Yngve Olsen Sæbbe (Nordlys)

Vil glede ensomme eldre.

09.12.12 16:59

Iris Olsen (27) i Tromsø elsker jula. Derfor vil hun gjerne dele julegleden med en ensom eldre.

Denne uka rykket hun inn en annonse i Nordlys:

«Jeg og mine to barn (8 år og 10 md.) vil veldig gjerne invitere en ensom eldre sjel til å feire julaften sammen med oss. Jeg elsker jula, og om vi kan glede noen på den her måten så er det fantastisk! Jeg har bil, så jeg kan både hente deg og kjøre deg hjem igjen. God advent!

Hilsen Iris, Ayla og Lukas. Ring oss på tlf. 94292748 innen 9. desember»

- Jeg satte en frist, for jeg føler at jeg må ha litt tid på meg, sier Iris til Nordlys.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Yngve Olsen Sæbbe (Nordlys)

- Jippi!
- Jippi og hurra, sier Ann Karina Sogge, leder av Kirkens Bymisjon i Tromsø.

- Det er fantastisk. jeg håper hun får en gjest. Det er jo akkurat det byen vil, skape et åpent og inkluderende samfunn der vi sier ja til hverandre.

- Vi har som kjent et større arrangement i Banksalen i Rødbanken. I tillegg har vi julegudstjeneste i Metodistkirken og et arrangement for folk i rusmiljøet. For barnefamiliene ordner vi med juleesker. Men drømmen er jo mindre arrangementer rundt i bydelene. slik at folk kan bli bedre kjent, sier Sogge, som likevel mener det må være lov til å la jula være en familiebegivenhet.

- I den travle tida vi lever i, er det også utrolig viktig å kunne ha formålsløst samvær med familien.

Også Iris Olsen forstår at ikke alle synes det er OK med fremmede i jula, men mener at de som kunne tenke seg det, burde prøve.

Inspirert av Reidun
Iris innrømmer at hun lot seg inspire av enken Reidun Orest (88) i Oslo, som selv søkte etter en familie julaften.

- Man ble minnet om hvor mange som sitter alene. At jeg skulle gjøre det, fant jeg ganske fort ut, men jeg kunne ikke godt banke på dører, dermed ble det en annonse, forteller hun.

Da Nordlys var på besøk hadde ennå ingen eldre meldt seg, men Iris håper noen våger å ta kontakt.

- Det er sikkert ikke så lett å ta kontakt med en fremmed, sier hun og gruer seg mest hvis hun må avvise noen.

Den lille familien kommer uansett ikke til å feire helt alene. Iris har sin mor i Tromsø, som vil være sammen med dem. Men hun vil gjerne glede noen andre også.

Iris forteller at hun elsker å pynte til jul, og har allerede begynt. Hun kommer egentlig fra Hammerfest, men har bodd i Tromsø de siste fem årene.

- Jeg er vokst opp i et hus fullt av hjemmelagede nisser, laget av min mor og de som bodde i gata. I tillegg lagde de juleverksted.

Selv er det så vidt hun klarer å vente med å pynte juletreet.

- Jula rører meg. Jeg ser så mye koselig. Jeg er som en liten unge når det gjelder jul.

Mange ensomme
Ann Karina Sogge sier at det er vanskelig å tallfeste hvor mange i Tromsø som har behov for noen å være sammen med i jula.

- Men skulle jeg tippe på en skala fra 0-10, ville jeg tippe ni. Det gjør jeg basert på erfaring og egne følelser. Vi har for eksempel allerede fått de første påmeldingene til arrangementet i Rødbanken.

Sogge peker på at noen faktisk vil være alene julaften og at det også må respekteres. Men for dem som føler seg ensomme merkes nok savnet ekstra stort i jula.

Det kan leder for Kirkens SOS i Tromsø, Tormod Slettvoll, bekrefte. Kirkens SOS er bemannet også på julaften, og folk som har behov for det kan ringe 81533300.

- Ensomhet har vi både jul og sommer. Og selv om vi ikke ser at det er stor økning i desember måned, snakkes det i mye større grad om ensomhet enn ellers i året, forteller han til Nordlys.

- I jula er det nok ekstra sårt å være alene. Det er veldig innlysende, men vi får det veldig ufiltrert inn på vaktrommet vårt, sier han og er glad for at de kan være der for folk som trenger det, også i jula.

Søker familier til studenter
Mens Iris gjerne vil ha en julegjest, annonserer Studentrådgivninga ved Universitetet i Tromsø i disse dager etter familier som vil ta imot internasjonale studenter på julebesøk.

- Det er gjerne 20-30 studenter som ikke reiser hjem i jula og som gjerne vil feire jula i en norsk familie, forteller Line Vråberg, rådgiver for internasjonale studenter.

Les flere saker i avisa Nordlys her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.