*Nettavisen* Nyheter.

Alenemor med tre bleiebarn brakk beinet

VANSKELIG: - Det er umulig å greie hverdagen med tre bleiebarn når jeg går på krykker, sier Marianne Moen med tvillingene Mia og Kaia og babyen Jan Remi Moen Johansen. Foto: Randi Undseth (Østlendingen)

Marianne Moen i Elverum er 29 år, enke og mor til tre barn under to år. For drøye to uker siden brakk hun beinet. - Jeg trenger hjelp, men blir bare sendt fra kontor til kontor, sier hun frustrert.

08.09.14 08:29

Livet for trebarnsmora er hektisk nok når hun er frisk, skriver Østlendingen.

Tvillingene Mia og Kaia var 10 måneder da faren deres døde i en trafikkulykke i september i fjor.

Da var Marianne to måneder gravid med lille Jan Remi som er fem måneder i dag.

For drøye to uker siden skled Marianne på gulvet hjemme og brakk tre bein i foten.

Det endte med gips og krykker i seks uker, og streng beskjed om at foten ikke skal belastes.

- Jeg har problemer med å greie hverdagen med tre bleiebarn og krykker, så jeg tenkte det var mulig å få hjelp, sier Marianne.

Det har vist seg å være vanskelig.

- Hadde faren til barna levd, ville han fått permisjon med lønn for å ta seg av barna sine. Etter at han døde, er det mamma Tove Mette Nordstad som er min nærmeste pårørende. Hun jobber med renhold i Elverum kommune, og fikk fire dager velferdspermisjon med lønn for å ta seg av meg og barnebarna sine, forteller Marianne.

Kunne vært løst
Hun hadde ønsket at moren kunne ha hjulpet henne gjennom de seks ukene, men da måtte hun ha fått fri med lønn.

- Mamma er et supermenneske. Både hun og søstera mi, Lene, hjelper meg masse, men begge er i full jobb og må passe jobbene sine. Ingen har råd til å være uten jobb en måned.

Så Marianne begynte å ringe rundt. Hun har ringt barnevernet, Nav, frivilligsentralen, tjenestekontoret, ordfører og rådmann.

- Barnevernet sa de kunne ha hjulpet meg om jeg hadde hatt psykiske problemer. De andre har ønsket meg god bedring og sendt meg videre. På ett sted mente de jeg kunne ha babyen i bæresele på magen mens jeg fulgte tvillingene i barnehagen, sier Marianne Moen oppgitt.

- På tjenestekontoret ble jeg endelig tatt på alvor, men jeg fikk hjelp bare én time om dagen i tre dager. Det er ikke nok. Det er veldig vanskelig for meg å være alene med tre unger under to år når jeg går på krykker. Mamma, søstera mi og venninna mi, Ida Rørdam, stiller opp utenfor arbeidstid, men de kan jo ikke være her hele tiden, sier Marianne.

Det hun hadde trengt var en gammeldags husmorvikar, men den ordningen er avviklet for lenge siden.

- Nå har jeg prøvd alt. Jeg forstår ikke at det ikke finnes ordninger for den som trenger akutt krisehjelp over noen uker. Jeg blir neppe den siste som opplever noe sånt, sier Marianne Moen.

Anbefaler anke
Rådmann Irene Evenstad Midtlund i Elverum har rådet Marianne Moen til å anke avgjørelsen om tre timer hjelp i uka mens hun går med gips.

- Jeg må først få si at jeg har stor forståelse for den vanskelige situasjonen Marianne Moen er kommet i. Det er ikke vanskelig å sette seg inn i at det er problematisk å greie tre barn i en slik situasjon. Jeg har snakket med henne og forsto det slik at hun var fornøyd med tjenestekontoret, men at tjenesten hun fikk ikke var tilstrekkelig. Jeg har anbefalt henne å anke avgjørelsen, sier Evenstad Midtlund.

- Marianne Moens primære ønske er at moren, som hennes nærmeste pårørende, får permisjon med lønn fra jobben i Elverum kommune for å ta seg av barn og barnebarn. Hvorfor er ikke det mulig?

- Hun har søkt og fått saken sin behandlet i sin avdeling etter gjeldende regelverk der. Jeg har ingen grunn til å tro at dette ikke er skjedd etter boka, sier Evenstad Midtlund.

- Kommunen har kriseberedskap for større katastrofer. Finnes det ingen kriseberedskap for enkeltpersoner som havner i en slik vanskelig situasjon som Moen er kommet i?

- Vi har kriseplaner for katastrofer som oppfyller kravene Fylkesmannen stiller til slike planer. Noen kriseplan for kriser i enkeltpersoners liv har jeg aldri hørt at det stilles krav om, sier rådmann Irene Evenstad Midtlund.

Les flere saker i Østlendingen


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.