Gå til sidens hovedinnhold

Alenemor Michaela tok med ungene til Sognsvann: - Det ble litt klamt hjemme, så jeg tenkte nå drar vi hit!

Alene under ett tak er ikke bare, bare. Alenemoren Michaela Getz tok med seg jentene og grillen til Sognsvann.

SOGNSVANN (Nettavisen): Torsdag kom beskjeden mange har ventet på: Alle skoler og barnehager i hele landet stenges for å hindre virusspredning.

Det meste avlyses og stenges de neste to ukene, har FHI beordret.

At FHIs råd om å holde seg hjemme følges, bekreftes av stille og tomme gater i denne helt nye og uvante situasjonen landet er i.

Hvordan fyller så foreldre og barn 100 prosent kvalitetstid sammen, ispedd både skole og jobb - under samme tak? Vi tok turen til Sognsvann for å se hvordan marka blir tatt i bruk nå.

Les siste nytt om koronaviruset her!

På T-banen til Sognsvann er det heller ikke mange å se. «En-meters-regelen» ser ut til å overholdes, og nåde den som våger seg på et nys.

Nede ved vannkanten følger alenemor Michaela Getz nøye med på to jenter (6), som hopper og spretter, opp og ned på svabergene.

- Jeg er her med min datter og hennes beste venninne, hvis pappa er på jobb på Rikshospitalet. Nå må vi trå til og hjelpe hverandre, sier hun.

Les også: Spørsmål og svar om koronaviruset og unntakstilstanden i Norge

- Jeg kommer også til å trenge hjelp

Dagene kan bli lange og ensformige, gitt at korona-pandemien kommer til å vare i flere måneder, kanskje år.

- Jeg er også sendt hjem og har hjemmekontor til over påske, så jeg vil også trenge hjelp, forteller Getz, som er jobbspesialist hos Sens utvikling og dermed indirekte jobber for Nav.

- Hvordan opplever du denne situasjonen vi nå er i?

- Du, jeg har tatt det veldig med ro. Det begynte å kverne litt tanker i går, da vi fysisk ryddet oss ut av kontorene våre, men jeg tar det veldig med ro og respekterer at vi alle må ta ansvar.

- Hvilke råd vil du gi til dem som blir litt «deppa»?

- Jeg vet ikke helt om jeg er rette personen til å gi råd, men jeg synes vi skal forholde oss til det myndighetene sier, hjelpe hverandre så godt vi kan - i små grupper - og så må vi som har «vanlige jobber» bistå dem som har samfunnskritiske jobber slik at de får hjulene til å gå rundt.

- Så gjelder det å holde avstand, ikke hamstre mat og så videre. Det er både litt hysterisk, og det er heller ikke alle som har råd til storhandel. Her tenker jeg man kan være litt solidariske overfor alle dem som ikke har så mye å rutte med.

Vage råd fra myndighetene

Myndighetene har tildels vært litt vage og trege med å komme med råd til barnefamilier om hvordan de skal forholde seg i denne unntakstilstanden. Fredag kom direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, med dette rådet:

- De kan omgås søsken, og det gjelder også familier der foreldrene er skilt. Hovedformålet er likevel å redusere kontakten med andre mennesker. Man bør ikke ha leketreff og andre felles aktiviteter. Målet er å hindre smitte, understreker Stoltenberg.

På Folkehelsas info-sider er instruksene også litt tvetydige. Under rådene om barn og ungdom skriver instituttet blant annet: «Begrense antall barn og ungdom som er sammen. Det er en fordel om det er de samme barna eller ungdommene som treffes.»

Det er også sagt at det er bedre å være ute enn inne dersom man skal leke med andre.

Les også: Bankene gir nødhjelp til kunder før helgen

Les også: Italienere råder nordmenn til å ta pandemien på alvor

- Litt klam stemning hjemme

Getz følelse er at de skal stå av situasjonen på en grei måte:

- Jeg er ikke veldig bekymret, nei, bortsett fra for min nyopererte mor. Jeg skal hente henne på rehabilitering i morgen, så det kjenner jeg litt på, forteller Getz - som også ha en tenåring hjemme.

- Det gjør at jeg unngår T-banen for ikke å bli eksponert for smitte, så vi kjørte opp hit.- Nå blir det hjemmeskole på begge, og det er en logistikk å jobbe hjemmefra med to barn som skal ha hjemmeskole.

- Og så kom du på å reise til Sognsvann i dag?

- Vi bor på Bislett og reiser ofte opp til. Jeg tenkte at kombinasjonen av sol og at det begynte å bli litt klam stemning hjemme, gjorde at jeg tenkte «nå drar vi ut!»

- Her trenger vi ikke å sitte oppå hverandre, heller. Jeg ser det er mange som har tenkt det samme som meg i dag, sier hun og kikker på menneskene som går rundt vannet.

- Vi er sultne, la oss griller, roper seksåringene.

- Hvordan synes dere det er at skolen er stengt?

- Det er fint, jubler de.

- Kommer til å savne friminuttene

Nettavisen møtte tobarnsmamma Zabina Aubert på Vindern, like etter at hun har hentet datteren Camilja (7) på skolen torsdag.

- Det er helt topp å få fri, men jeg kommer til å savne friminuttene, ler datteren (7).

Les også: - Samtlige skoler og barnehager stenges

- Skremmende

- Du har to barn på 7 og halvannet år. Hvordan er denne nye situasjonen for deg?

- Jeg opplever det litt skremmende, akkurat i dag, for jeg ser det er veldig mange som er i butikken og storhandler. De hamstrer jo helt vilt! De kommer inn med både en og to overfylte handlevogner, sier Aubert til Nettavisen.

- Så jeg tenker folk lager litt problemer, som kanskje kunne vært unngått hvis man bare handlet som normalt, sier hun.

Tobarnsmammaen synes det er fint at det er tatt grep:

- Det at alt stenges nå, at vi får en «shut down», håper jeg gjør at vi får bukt med problemene ganske fort, før det sprer seg. Jeg er ved godt mot, sier hun optimistisk.

Les også: Nordmenn går bananas på butikkene: Med munnbind og hansker fyller de sekker med dopapir

- Hva med helsearbeidere som må på jobb?

- Hvordan skal dere løse situasjonen med et skolebarn og et barnehagebarn hjemme?

- Vi skal på hytta, roper sjuåringen.

Ikke lenge etterpå kom beskjeden om at folk bør holde seg hjemme fra hyttene, for å ikke belaste mindre lokalsamfunn unødvendig, og ikke minst for å stoppe spredning av viruset.

- Det går bra for vår del, for jeg er hjemme nå, og min mann har hjemmekontor. Men jeg har tenkt på andre som rammes hardere, som helsearbeidere som kalles inn på jobb. Hvordan skal de løse dette på kort tid? Jeg håper jo de får det til, men jeg har også tenkt på at naboer nå bør stille opp for hverandre, sier Aubert.

- Ja, hvordan da?

- Vi kunne ha et forum, hvor behov kan meldes inn, slik at vi kan hjelpe til med mat, til dem som er i karantene eller passer barn hvis noen absolutt må på jobb. Dette burde vi virkelig få til, danne støtteapparat.

På Facebook har det allerede kommet flere støttegrupper med dette som formål. Å hjelpe folk i karantene så godt man kan, uten å bryte retningslinjene som nå gjelder.

- Hvordan reagerte du da meldingen kom om at skoler og barnehager stenges?

- Jeg var egentlig ganske lettet, fordi smitten sprer seg så fort, at jeg hadde tenkt det mest ansvarlige er kanskje å holde barna hjemme, uansett, sier hun.

- Jeg var veldig glad for at myndighetene har bestemte dette og håper tiltakene som nå settes inn er tilstrekkelige, legger hun til.

Les også: Helsedirektøren: - Ikke dra på hytta - lokalsamfunnet kan bryte sammen

Kommentarer til denne saken