Etter først å ha sagt nei, for så å sende saken videre, har 17. maikomiteen i Ålesund nå kommet til enighet med ordfører Bjørn Tømmerdahl (H) om at elevene ved Aspøy skole kan bruke de flaggene de selv ønsker i årets 17. mai-tog. Det skriver lokalavisen Sunnmørsposten.

Flaggdebatten startet i lokalavisen Sunnmørsposten fredag for en uke siden.

Avisen omtalte da Aspøy skole, som hadde spurt 17. mai-komiteen i byen om å få bruke noen selvlagede flagg med norsk flagg på den ene siden, og et annet lands flagg på den andre siden.

Har du tips eller innspill? Kontakt Nettavisens journalister på vaktsjef@nettavisen.no!

Debatten rundt saken raste, og Frps stortingskandidat Aina Stenersen sa til Nettavisen at hun får nasjonaldagen ødelagt om hun ser andre flagg enn det norske i 17. mai-toget. Det fikk flere til å reagere.

17. maikomiteen og ordføreren møttes
Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum skrev kort tid etter at han ville klappet ekstra høyt for Aspøy skole i toget, og at han ønsker flagg fra flere land velkomne.

Han har også utfordret 17. maikomiteen til å flagge hva de virkelig mener.

Komiteen, ordfører Bjørn Tømmerdahl, skolen og kommunen i Ålesund har ennå ikke kommet til enighet, men skal etter planen møtes fredag.

Da Nettavisen ringer ett av 14 medlemmer i komiteen, som ikke har oppnevnt noen leder, Roger Lindin, sier han at han ikke vil kommentere flaggsaken.

- Vi skal møte ordføreren i dag. Ellers har jeg ingen kommentar, sa han fredag formiddag.

Fredag ettermiddag har komiteen møtt ordføreren, og kommet til enighet om at alle flagg er tillatt.

Ordføreren presiserer at dette kun gjelder Aspøy skoles 90-årsmarkering, det er ikke et ja til alle utenlandske flagg i 17. mai-toget.

– Vi har kun behandla henvendelsen fra Aspøy skole og hvordan de på en fin måte vil markere jubileet sitt, sier Tømmerdal til Sunnmørsposten.

La ut Facebook-melding
En av dem som også har engasjert seg i debatten er leder av 17. maikomiteen i Stavanger, Dag Terje Klarp Solvang.

For noen dager siden la han ut en melding på Facebook som er blitt delt av flere hundre personer, og likt av minst like mange:

«Må bare få sagt det: Stavanger er blant Norges mest internasjonale byer. Totalt er vi 175 nasjonaliteter og alle er selvfølgelig hjertelig velkommen til å feire nasjonaldagen vår. 17. mai komiteen har aldri nektet noen å stille med eget flagg eller i egne nasjonaldrakter i verken barnetog, folketog eller på noen som helst annen arena på selve nasjonaldagen.

Det norske flagget vil alltid være det dominerende på 17. mai, og argumentasjon i retning forbud for andre flagg er skremmende nært forbud i regimer vi overhode ikke vil sammenligne oss med.

Alle som er skremt av denne debatten er hjertelig velkommen til å besøke Stavanger på nasjonaldagen. Jeg skal personlig sørge for gode plasser for å beskue fargerike tog og folkefest!»

- Aldri følt det som en trussel
Til Nettavisen utdyper han:

- Jeg har aldri følt mangfoldet og den brede deltakelsen på 17. mai som en trussel. Det er utrolig hyggelig at hele Stavanger er med og feirer, og at alle byens nasjonaliteter er med i feiringen. Det er jo et bilde på hvordan Norge blir til, ikke noen by, noe land, eller noe tettsted er mer enn de som lever og bor der. Hvis man skal begynne å ekskludere får man heller ikke noen identitet knyttet til byen og stedet sitt, mener Solvang.

Komitélederen er skuffet over det han kaller smålighet i andre byer.

- At de i det hele tatt går inn på en debatt istedenfor å vise at de er glade for å feire Norges nasjonaldag synes jeg er leit, sier han.

- Ville ikke forstått
Men 17. mai-komiteen i Ålesund får støtte fra sosialantropolog og professor Thomas Hylland Eriksen, som heller ikke synes utenlandske flagg har noe å gjøre i 17. mai-toget.

- Hvis jeg var innvandrer i Australia ville jeg fått barna mine til å gå med australske flagg på nasjonaldagen for å markere lojalitet og tilhørighet. Hvis noen hadde gått med flagg fra Laos og Vietnam ville jeg ikke skutt, politianmeldt eller gått til verbalt angrep på dem, men jeg ville ikke forstått hvorfor de gjorde det heller, sier han til Aftenposten.

Hylland Eriksen mener det hele bunner i misforstått multikulturalisme.

Også Nettavisen-bloggerne Torbjørn Sølsnæs og Gunnar Tjomlid har blogget om debatten.

Hvem er du enig med? Delta i debatten nederst i artikkelen! Vi oppfordrer til en saklig debatt.