Gå til sidens hovedinnhold

Alexander (25) måtte lære å gå og snakke på nytt

Fem sekunders blind vold sendte Alexander Gusevik (25) i koma i ti dager. Han svevde mellom liv og død. Tre år senere, etter 15 hodeoperasjoner, er han endelig friskmeldt.

OSLO/LILLESTRØM: – Jeg har hatt 15 operasjoner i hodet. Det har vært mye narkose, og en lang reise tilbake til livet, sier Alexander Gusevik til rb.no.

Torsdag fikk han gladmeldingen han har ventet på lenge: Ingen flere operasjoner nødvendig!

– Nå starter livet igjen, sier 25-åringen fra Lillestrøm.

På sekunder

Marerittet startet natt til 15. mai i 2011. Alexander og fem kamerater hadde vært på fest på Latter på Aker Brygge.

Utestedet hadde stengt, og de bestemte seg for å ha et nachspiel på Frogner.

På vei tilbake møtte de en mann.

– Jeg og en kamerat gikk i forveien. Karen vi møtte begynte å synge med oss. Han var veldig full, men vi sang med. Plutselig begynte han og kameraten min å knuffe litt. Jeg gikk mellom, sa vi var ferdige for i dag og ba de roe ned. De gikk hver sin vei, og alt virket greit, sier 25-åringen.

Sekunder senere skjer det som snur opp ned på livet til Alexander.

– Jeg sto og ventet på resten av gjengen. Vitner har sagt at det kom en i sprintfart og dyttet meg i ryggen. Hadde jeg sett ham komme, ville jeg stått klar og tatt imot. Men han ga meg et ordentlig dytt i ryggen, sier Alexander til rb.no.

Les også: Politimann slått ned: Glad han lever

Hodet sprakk

Alexander falt framover. Hodet traff fortauskanten. En eldre dame i 7. etasje i et leilighetskompleks på andre siden av gata trodde hun hørte et pistolskudd. Det var det ikke.

– Det var hodet mitt som sprakk. Det ville ikke sitte sammen lenger. Det smalt godt.

På bakken blødde Alexander fra øyne, ører, nese og munn. Ambulansen kom heldigvis raskt til stedet. Alexander ble fraktet umiddelbart til Ullevål sykehus.

– Han hadde blødninger i hodet. Disse utviklet seg i løpet av de to første døgnene. Legene måtte fjerne pannelappen, og Alexander gikk med halvt hode. Han lå i koma i ti døgn, sier mamma Kari-Hilde Sognnæs.

– I ettertid har vi fått høre at han ikke hadde overlevd om dette hadde skjedd lenger unna sykehuset. Det er et stort tankekors, sier hun videre.

Les også: Russejenter banket opp av russejenter

Vet ikke hvem det var

Blind vold kan kort oppsummeres som umotivert vold mot et tilfeldig offer.

I 2012 oppga 4,3 prosent av befolkningen i alderen 16 år og eldre at de i løpet av det siste året var utsatt for ett eller flere tilfeller av vold eller trusler, viser «Levekårsundersøkelsen» til SSB.

Vold mot menn utøves langt oftere ute på offentlige steder, på nattetid, i helgene og av en ruspåvirket person. I tillegg utøves halvparten av alle voldsepisoder mot menn av en helt ukjent gjerningsperson.

For Alexander var det nettopp det som skjedde. Fortsatt er det ingen som er straffet for den uprovoserte volden.

– Politiet tok fem stykker som de trodde det kunne være. Mest sannsynlig var det én av dem. Men det var ingen som innrømte at de hadde gjort det. Så det ble ikke noen sak ut av det. Politiet hadde ikke nok bevis.

– Skulle du ønske gjerningsmannen hadde blitt straffet?

– Kunne jeg valgt mellom fengselstid eller penger, ville jeg ikke tatt noe av det. Jeg ville heller sagt at personen som gjorde det skulle vært hos meg og familien på sykehuset fra åtte om morgenen til åtte om kvelden de første dagene etter hendelsen. Det ville ingen samvittighet tålt. Opplevelsene der var utrolig tøffe.

Svevde mellom liv og død

Mamma Kari-Hilde sier sønnen svevde mellom liv og død de tre første døgnene.

– Vi ble oppringt på natten det skjedde, og ble bedt om å komme umiddelbart til sykehuset. Det kunne stå om minutter. De neste døgnene var et mareritt. Heldigvis gikk det den rette veien, sier hun i dag.

Forrige torsdag fikk Alexander endelig gladnyheten fra legene på Ullevål sykehus: Han er helt friskmeldt, og trenger ingen flere operasjoner.

«Friiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii! I’m gonna miss you narkose», la han ut på Facebook.

401 har trykket «liker» på statusen. Det er liten tvil om at veien har vært lang.

– Det var lenge tvil om jeg kunne få en varig hjerneskade. Det har jeg ikke fått. Men jeg måtte lære å gå på nytt på Sunnaas. Der var jeg i flere måneder. Språket mitt tok det også tid å få skikkelig på plass igjen. Nå går alt mye bedre, men jeg vil alltid ha med meg denne hendelsen, sier Alexander.

Dermed kan han begynne å ta fatt på resten av livet. Nå er han på jobbjakt. Selve hendelsen tenker han mindre og mindre på. Selv forteller han at den vil være med ham resten av livet, men at han bruker stadig mindre energi på den i hverdagen.

Les flere saker fra rb.no.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå