Gå til sidens hovedinnhold

Algerie: - 48 gisler funnet drept

Antall gisler som er funnet drept i Algerie har steget til 48.

Antall gisler som er funnet drept i Algerie, har steget til 48, sier en kilde i den algeriske sikkerhetstjenesten til nyhetsbyrået Reuters ifølge NTB.

Antall drepte gisler sto tidligere på 23, men etter den brutale avslutningen av gisseldramaet lørdag er ytterligere 25 personer funnet av algeriske styrker som har gjennomsøkt gassanlegget ved In Aménas, ifølge kilden.

Leting pågår fortsatt
I tillegg er 32 gisseltakere drept. Letingen pågår fortsatt, og antall døde kan derfor stige ytterligere, understreker Reuters' kilde.

Nyhetsbyrået AFP meldte tidligere søndag at til sammen 36 gisler og andre ofre var savnet eller bekreftet drept. Tre briter, én franskmann, én amerikaner og én algerier er blant dem som er bekreftet drept.

Offentliggjorde navn på nordmenn
Blant dem som fortsatt er savnet, er minst ti japanere og fem nordmenn. Statoil-sjef Helge Lund offentliggjorde søndag kveld navnene til de fem Statoil-ansatte som er savnet etter terroraksjonen i Algerie.

De savnede er:

* Tore Bech – 58 år, bosted Bergen
* Hans M. Bjone – 55 år, bosted Brandbu
* Victor Sneberg – 56 år, bosted Sandnes
* Thomas Snekkevik – 35 år, bosted Austrheim/Bergen
* Alf Vik – 43 år, bosted Grimstad

Reuters kaller tragedien i In Aménas for en av de verste internasjonale gisselkrisene på flere tiår.

Frankrikes forsvarsminister Jean-Yves Le Drian mener det er riktig å omtale gisselaksjonen som en krigshandling.

– Det som slår meg mest, er at vi sier «gisseltaking», men når så mange mennesker er berørt, mener jeg det er en krigshandling, sier Le Drian til fjernsynskanalen France 5.

Uavklart for fem nordmenn
Søndag kveld klokken 19.30 holdt Statoil pressekonferanse, dette sa Statoil-sjef Helge Lund da:

- Fortsatt er det uavklart for våre fem medarbeidere. Vi vet at det er mange drepte. En ny dag uten svar har forsterket vår uro, og vi gjør alt vi kan for å finne våre fem kollegaer. Det gjennomføres omfattende lete- og søkearbeid. Arbeidet ledes av algeriske myndigheter, men støttes fra internasjonale aktører, også norske, sier Lund.

Truer med nye angrep
Gruppen som sto bak terroren i Algerie, truer med nye angrep mot utenlandske selskaper i Nord-Afrika.

Det melder det mauritanske nyhetsbyrået ANI, som søndag offentliggjorde en uttalelse fra gruppen Blodets undertegnere.

«Vi minner våre muslimske brødre om at de må forlate anlegg drevet av utenlandske selskaper, særlig franske, for å redde sine egne liv», heter det i uttalelsen.

Den væpnede islamistiske gruppen truer også med angrep i Frankrike og de andre landene som deltar i militæroperasjonen i nabolandet Mali.

Vet hvor nordmennene befant seg
Norske myndigheter skal kjenne til hvor de savnede nordmennene befant seg da angrepet i Algerie startet.

Det er Utenriksdepartementet som sent søndag kveld bekreftet overfor VG at de kjenner til hvor nordmennene befant seg ved starten av terroraksjonen.

Pressetalsmann Svein Michelsen ønsker imidlertid ikke å gi noen nærmere informasjon om hvor de savnede var da anlegget ble angrepet onsdag morgen.

– Vi leter nå på alle de stedene det er mulig å lete, sier Michelsen.

Fjernet private vaktselskaper
Algeriske myndigheter nektet både Statoil og BP å ha privat væpnet vakthold ved gassanlegget i In Aménas. Myndighetene ville ha private vaktselskaper ut av landet.

Den første briten som ble drept under terroranslaget i forrige uke, jobbet for det private sikkerhetsselskapet Stirling Group. Selskapets vakter har ikke båret våpen siden midten av 2000-tallet, skriver Dagens Næringsliv.

Graham Hand, britisk ambassadør til Algerie mellom 2002 og 2004, forteller til avisen at han brukte mye av arbeidstiden sin til å være en slags mellommann mellom algeriske myndigheter og oljeselskapene om sikkerhetsspørsmål.

– Det startet omtrent på samme tid som jeg kom til Algerie. Da kom det et klart ønske fra algeriske myndigheter om at de ville ha private sikkerhetsselskaper ut av landet. Det var en tanke om at «hva er galt med algeriere, så lenge de er godt trente», sier Hand til avisen.

– Ni japanere ble drept
Det ble drept ni japanere under gisselaksjonen i Algerie, ifølge en kilde i den japanske regjeringen.

Myndighetene i Tokyo skal ha fått opplysninger om de drepte gislene fra regjeringen i Algerie.

Den japanske kilden ønsker ikke å bli navngitt, og det vil komme en offisiell uttalelse om gislenes skjebne på et senere tidspunkt.

Inntil nå har myndighetene i Japan sagt at ti japanske arbeidere ved gassanlegget i In Amanés var savnet. Ubekreftede opplysninger fra andre gisler har tydet på at flere av japanerne var døde.

Seks filippinere drept
Seks filippinere ble drept under angrepet i Algerie, mens fire fortsatt er savnet, ifølge regjeringen på Filippinene.

De fleste ble enten skutt eller døde under eksplosjoner, opplyste en talsmann for utenriksdepartementet i Manila mandag.

– Det at seks filippinere er døde, er et direkte resultat av gisseltakingen i området, sier talsmannen.

Kommentarer til denne saken