PRZEMYSL / MEDYKA (Nettavisen): Daglig strømmer ukrainske flyktninger til byen Przemysl i Polen som har togforbindelse med Lviv i Ukraina.

- Ifølge politiet kommer cirka 10.000 med toget hver dag. Det kommer fem overfylte tog og hver av dem har mellom 2000 - 2500 passasjerer. Det er ikke bra, sier Andrzej til Nettavisen.

Han er en av flere titall frivillige som hjelper flyktninger på togstasjonen. Han understreker at tallene han gir kommer fra politiet på stedet og er forbundet med noe usikkerhet.

Les også: Russland kan smelle knallhardt tilbake med sanksjoner: - Da har Europa et stort problem

En av dem som er på togstasjonen, og som Nettavisen snakker med, er småbarnsmoren Alina (27) fra Ukraina. I motsetning til de rundt 10.000 som ankommer hver dag vil hun motsatt vei, tilbake til det krigsherjede landet.

Forlot sønnen i Ukraina

De svært overfylte togene fra Lviv kommer regelmessig, men togene i motsatt retning går mye sjeldnere og mer uregelmessig på grunn av krigssituasjonen.

- Jeg står her og venter på toget til Lviv. Jeg er fortvilet, fordi jeg vet ikke når neste tog går, sier Alina til Nettavisen.

Les også: Én av verdens fremste eksperter på Russlands kjernevåpenstyrker snakker ut om faren for atomkrig: - Dypt bekymringsfullt

- Tusenvis av dine landsmenn har flyktet hit til Polen, hvorfor vil du dra tilbake?

- Jeg kom til Polen og byen Slubice noen få uker før krigen brøt ut. Jeg kom hit for å jobbe, fordi det var vanskelig å få en god nok jobb i Ukraina for å forsørge familien min. Ektemannen min er i Polen nå, men nå må jeg dra tilbake til Vinnytsia for å hente ut moren min på 59 år og min sønn på 6 år, svarer Alina.

Planen var at hun og ektemannen skulle jobbe i Polen for å tjene ekstra penger for at den lille familien og hennes mor skulle kunne leve bedre.

- Hvordan er frykten for å dra tilbake nå?

- Mamma og sønnen min kommer seg ikke fra Vinnitsja til Lviv på egenhånd. Jeg er veldig redd for hva som kan skje med min familie, og hva som kan skje med meg også. Det vil jeg ikke tenke på. Jeg er redd for at jeg ikke får med familien min. Det er umulig å si hva morgendagen bringer, sier Alina og tørker noen tårer.

Over én million på flukt

Nettavisen er på plass ved togstasjonen i byen Przemysl som ligger rundt 15 kilometer fra grensen til Ukraina. Byen har en togforbindelse med den ukrainske byen Lviv, en tur som tar to timer, og denne strekningen har blitt fylt opp med tusenvis av ukrainske flyktninger de siste dagene.

Les også: Biden i samtale med vestlige ledere om Ukraina

FN melder mandag at over 500.000 mennesker har forlatt landet etter Russlands invasjon. Tar man med de internt fordrevne er det snakk om én million mennesker som rømmer fra sine egne hjem.

Les også: Dette er Ukraina-krisen

Køene fra perrongen på togstasjonen for å komme seg inn i EU er flere hundre meter lange. De aller fleste har en drøm om å få en ny og bedre fremtid i Polen, eller å reise lengre inn i Europa.

Les også: Putin og Macron har snakket sammen – Putin sier han vil spare ukrainske sivile

Hvordan Alinas reise blir fremover er helt uviss, men det som er helt sikkert er at hun kommer til å gjøre alt hun kan for å dra tilbake inn i Ukraina.

- Jeg må gjøre det, sier hun i kulden på togperrongen, tildekket med et teppe.

Mye desperasjon

Det har vært en massiv flyktningstrøm, både i Przemysl og i Medyka, de siste dagene. De to polske byene ligger et steinkast fra den ukrainske grensen.

Her var det folk i alle aldre, mange hadde ikke spist eller sovet på flere døgn. Mange hadde tomme blikk og var blanke i øynene.

De frivillige hadde fått streng beskjed fra politiet om å ikke uttale seg til pressen, men Nettavisen fikk likevel snakke med Andrzej.

- Det kommer også busser hit, og bussene har egentlig kun plass til 45 personer, men den siste bussen hadde med seg 158 personer. Det er mye desperasjon her, men vi hjelper til så godt vi kan. Her får de mat, klær, barnevogner og mer. De må også registrere seg før de blir sendt videre, men akkurat hvor de blir sendt videre, det vet jeg ikke, sier Andrzej.

Sover på bakken

I Medyka er kontrastene enorme mellom Alina som vil tilbake til Ukraina og de flere hundre menneskene i nød Nettavisen møter. Alle som kommer fra det krigsherjede landet er desperate etter å komme seg vekk fra krigen.

Les også: Apotek advarer – tendenser til at folk kjøper «feil» jodtabletter

Mange av dem som kommer har bokstavelig talt gått over grensen. Gjerne med koffert i den ene armen og barn eller nødvendig utstyr i den andre. Enkelte av dem er også dårlig til fots.

- Vi er desperate. Dette er vårt håp. Vi har det ikke bra, men jeg er glad for at noen tar imot oss og vil hjelpe, sier en ukrainsk mann til Nettavisen.

Han er i et telt som rommer rundt 25 andre mennesker. Alle har sengeplasser på bakken og pappesker som liggeunderlag.

I Medyka blir flere tusen mennesker i nød hjulpet. De blir ønsket velkommen av et stort apparat med frivillige, hvor alle har sine oppgaver. Noen kjører busser, noen deler ut mat, noen deler ut klær og flere bidrar med helserelaterte oppgaver.

Les også: Ukraina: Russiske styrker har senket tempoet

De aller fleste som ankommer Medyka blir transportert videre til Przemysl, hvor hovedsentralen ligger for å få alle flyktninger registrert.

Her får de også mat, muligheter for innlosjering, klær og tepper og annet nødvendig utstyr og hjelpemidler som rullestol, barnevogner og toalettsaker.

Prioriterer kvinner og barn

Like etter Nettavisen ankom flyktningmottaket i Medyka kjørte det inn en buss som skulle frakte de fortvilte desperate flyktningene. Da brøt det ut kaos og tendenser til panikk.

- Dere må vente og roe ned, sa en sikkerhetsvakt på bussen.

- Kvinner og barn blir prioritert. Deretter prioriteres barnas fedre, var den tydelige beskjeden videre.

Mange av flyktningene hadde ventet timevis for å komme seg videre, og flere trillet kofferten sin og bare det aller mest nødvendige over grensen.