Organisasjonen Iran Human Rights legger torsdag kveld fram sin årlige rapport om henrettelser i Iran. Det skjer under en konferanse på Universitetet i Oslo. Organisasjonen er bekymret for utviklingen i det iranske regimet.

Leder for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, sier at henrettelsesbølgen som startet i kjølvannet av demonstrasjonene etter presidentvalget i juni 2009, fortsetter med full styrke.

676 henrettelser
Iran Human Rights slår fast i rapporten at det var 676 henrettelser i Iran i løpet av 2011.

Dette er det høyeste antallet på årlige henrettelser siden slutten av 1980-tallet.

I tillegg opplyser Iran Human Rights at det finnes store mørketall. Organisasjonen har kjennskap til minst 70 henrettelser som ikke er inkludert i det offisielle tallet.

Minst fire mindreårige forbrytere og 16 kvinner ble henrettet i fjor. 80 prosent av de henrettede er dømt for narkotika. I tillegg ble minst tre menn henrettet for å ha praktisert sex med samme kjønn.

Ifølge rapporten var 64 henrettelser utført på offentlig plass.

Gråt og ropte på mamma
17 år gamle Alireza Mollasoltani ble henrettet ved henging midt i gaten i Karaj utenfor Irans hovedstad Teheran i september i fjor. Han er én av 676 som ble henrettet av det iranske regimet i fjor. Alireza klarte knapt å stå på egne bein da han fikk løkken tredd over halsen. Han gråt høylytt og ropte på mamma.

Iran Human Rights er også svært bekymret for en rekke nye lover som er blitt vedtatt av Vokterrådet i Iran. En av lovene, som har blitt vedtatt nylig, innebærer at konvertitter kan straffes med døden.

I verste fall kan det innebære at konverterte iranere som blir sendt tilbake til hjemlandet etter avslag på asyl, kan risikere å bli henrettet.

- Vil stanse henrettelsen
Norske myndigheter har lenge fulgt med på menneskerettighetssituasjonen i Iran, og uttrykker stadig bekymring for praktiseringen av dødsstraff. Senest denne uken har Utenriksdepartementet uttrykt bekymring for en iranskkanadier som risikerer henrettelse fordi han angivelig spredde propaganda på nettet.

- Utenriksdepartementet er dypt bekymret over nyheten om mulig snarlig fullbyrdelse av dødsdommen mot den kanadisk-iranske webdesigneren Saeed Malekpour. Vi oppfordrer iranske myndigheter til å stoppe en eventuell henrettelse, sier statssekretær Gry Larsen i en uttalelse.

Utenriksdepartementet opplyser at Norge har gjennom sin ambassade i Teheran fulgt saken tett og fått informasjon om at dødsdommen kan bli gjennomført om kort tid.

Iran har ved flere anledninger blitt kritisert for å gjennomføre henrettelser av mindreårige forbrytere. Dette strider mot FNs barnekonvensjon, som Iran har ratifisert.

Landet har også blitt kritisert for å praktisere barbariske henrettelsesmetoder som blant annet steining.