*Nettavisen* Nyheter.

Alkohol linkes til for tidlig fødsel

Foto: (Foto: Shutterstock)

Et betydelig alkoholinntak før du vet at du er gravid, kan gi prematur fødsel.

21.01.09 15:08

(SIDE2): Leger mener at kvinner som drikker store mengder alkohol tidlig i graviditeten, gjerne før de vet at de er gravide, kan ha en større risiko for å føde for tidlig. Det melder BBC News, onsdag.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Forskjell på mengde
En omfattende australsk studie med 4719 kvinner slo fast at risikoen var hele 80 prosent større for de kvinnene som hadde drukket store mengder med alkohol i første trimester av graviditeten, og så stoppet helt opp.

Studien fant ingen bevis på problemer for kvinner som drakk små mengder alkohol gjennom graviditeten.

Klikk på bildet for å forstørre.

I denne studien foreslås det at alkohol i store mengder har størst effekt de tre første månedene av graviditeten og når man tenker på hvor mange graviditeter som ikke er planlagt, er det mye mulig at før kvinnen selv skjønner at hun er gravid, så er det allerede for sent, står det i rapporten.

Den sterkeste linken mellom alkoholbruk og for tidlig fødsel var for de kvinnene som drakk moderate eller store mengder alkohol, flere alkoholenheter per uke de første tre månedene, og så stoppet alkoholinntaket fullstendig resten av graviditeten.

Advarsel for kvinner
Forskerne foreslo at det var mulig det plutselige opphøret av alkoholinntak kunne gi en reaksjon og skade det voksende fosteret, selv om denne tesen ikke ble testet i studien.

- Risikoen for prematur fødsel er størst for kvinner som drikker mye alkohol eller drikker mye på en gang, sa Colleen O'Leary, fra University of Western Australia, som ledet studien.

Professor Phillip Steer, mener dette er en advarsel til alle kvinner.

- Når du tenker på hvor mange graviditeter som ikke er planlagt så er det mye mulig at innen kvinnen vet hun er gravid så er det for sent å reverser skadene.

Det ble understreket at ytterligere forskning er nødvendig for å underbygge funnene.

LES MER HELSE HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.