RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Alkohol med foreldre gir mindre fyll

Sist oppdatert:
De ungdommene som får smake moderate mengder alkohol av foreldre, drikker mindre alkohol på fest.

(SIDE2): Studien, som ble gjennomført ved Liverpool John Moores University, er basert på svar fra mer enn 10.000 15- og 16 åringer. Det melder BBC News fredag.

Kan gi respekt for alkohol
Nesten 90 prosent av ungdommene innrømmet at de drakk, 38 prosent svarte at de drakk seg fulle mens 24 prosent fortalte at de drakk alkohol jevnlig og 50 prosent drakk alkohol offentlig.

En tredjedel av de som svarte kjøpte sin egen alkohol, og disse hadde seks ganger så stor sannsynlighet for å drikke offentlig og dobbelt så stor sjanse for å drikke seg fulle enn de som fikk alkohol kjøpt for seg.

Ungdommer som drikker alkohol hjemme med foreldre i moderate mengder, har mindre sannsynlighet for å drikke seg fulle, foreslår forskerne. Drikking i hjemmemiljøet, hvis det blir gjort på en skikkelig måte, kan lære unge mennesker respekt for alkohol, skriver BBC News.

Kontroversielt og dårlig idé
Daglig leder i Alkokutt, Trine Stenersen Lunde, syns derimot dette er en dårlig idé.

- Dette regnes som meget kontroversielt i Norge og studier Statens Institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) har gjort her i landet viser det motsatte, hevder hun. Ungdommer som får alkohol hjemme drikker gjerne mer og ofte kommer den alkoholen i tillegg til den de får tak i på annen måte.

Absurd å røyke med barna
- Et annet problem er at foreldre skaper aksept for å drikke. Hvis man tenker seg et scenario hvor man hadde gjort det samme med sigaretter, så virker jo dette helt absurd, mener hun. At man hadde sittet hjemme og røyket light-sigaretter for at barna skulle røyke mindre.

- Det aller viktigste er å få ned forbruket, fordi ungdomsfyll er et alvorlig problem som bare blir verre og verre, sier Stenersen Lunde. Dette kan blant annet gjøres ved at foreldre setter tydelige grenser, at butikker ikke selger alkohol til mindreårige og at både foreldre og politi tar sitt ansvar, mener hun.

LES MER HELSE HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere