RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Alle de savnede er funnet i god behold

Sist oppdatert:
Alle hundekjørerne og scooterføreren som var savnet i uværet rundt traseen til Femundløpet, var søndag formiddag brakt i sikkerhet.

Ved 10.30-tiden melder politiet i Sør-Trøndelag på twitter at de to siste savnede fra Femundsløpet er funnet i god behold.

- Alle er gjort rede for. De to siste er på vei ned fra fjellet nå. De er frosne og kalde, men ellers i god form, sier Reidar Stokke, operasjonsleder ved Sør-Trøndelag politidistrikt til Nettavisen. 

Ungdommene, som er i alderen 15-17 år, skal kjøres til legesjekk før de kjøres tilbake til Røros. 

Tre andre deltakerne, som ble funnet i Hedmark kommune, kan foreløpig ikke fraktes ned fra fjellet på grunn av dårlig vær. De har derfor søkt tilflukt på en seter.

- De er fraktet av letemannskaper til en seter inne på fjellet. De var kalde og forkomne, men det meldes om at de er i god form nå. Vi jobber med å få på plass en beltevogn, slik at vi får fraktet dem ned, sier Jan-Egil Gilberg, operasjonsleder ved Hedmark politidistrikt, til Nettavisen.

Savnede ungdommer funnet

I tillegg kom en savnet scooterkjører til rette i god behold. Løypekjøreren hadde lagt seg i scooter-sleden for å skjerme seg mot uværet og var i relativt fin form da han var kommet i sikkerhet.

Til slutt søndag kom de tre ungdommene som var værfaste i fjellet i Os kommune i Hedmark, et lite stykke sør for fylkes- og kommunegrensa til Sør-Trøndelag og løpets start- og målpunkt i Røros, til rette.

Ei 15 år gammel jente, som var den av ungdommene som var lengst nede i fjellet, ble funnet ikke lenge etter klokka 3 natt til søndag i god behold, ifølge operasjonsleder Wiktor Pedersen i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Løpet avlyst

Kraftig uvær gjorde det uforsvarlig å gjennomføre Femundløpet som planlagt, til tross for at deltakerne normalt er forberedt på svært tøffe forhold. Både politiet i Sør- Trøndelag og Hedmark gjorde det klart overfor løpsledelsen at de på det sterkeste anbefalte at årets utgave av det tradisjonsrike løpet ble avlyst.

– Femundløpet 2015 avlyses på bakgrunn av situasjonen i fjellet. Vi har på det nåværende tidspunkt flere krevende utfordringer gående, opplyser Femundløpets ledelse i en melding på løpets hjemmeside.

– Det er også kommet sterke signaler fra stabsledelsen i Sør-Trøndelag og Hedmark politidistrikter om at løpet bør avsluttes, sier de videre.

Været under Femundløpet har vært så dårlig at selv de erfarne mannskapene fra Røde Kors på et tidspunkt måtte trekke seg ut. Den elendige sikten gjorde at snøscooterne kjørte med tau mellom seg.

Utsatt i to timer

Femundløpet er et langdistanse sledehundløp som går av stabelen hver vinter. Løpet starter i Røros og hundespannene kjører gjennom hele åtte kommuner i Sør-Trøndelag og Hedmark, før de returnerer til målgang i bergstaden.

Blant dem som har deltatt i løpet, er villmarkskjendisen Lars Monsen. Monsen og en rekke andre hundekjørere fikk så store problemer i uværet og de store snømengdene i sporet at de måtte pakke seg inn i vindsekker og vente.

Forholdene har vært så ille at også løypemannskapene på snøscooter tok inn på utedoer i området lørdag kveld, skriver Arbeidets Rett.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere