RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Alle» får bygge i strandsonen

Norge har lovfestet forbud mot å bygge innenfor 100 meter fra strandlinjen. Likevel får tre av fire som søker lov til å bygge i strandsonen. Strandloven er tydeligvis full av hull i mange kommuner.

Krangelen mellom grunneiere og allmennheten er en årviss slager i Norge. Et skrekkens eksempel er tidligere Fondsfinans-gründer Kjell Chr. Ulrichsen som kjører en langvarig rettsmaraton for å hindre folk i å bade på en holme et godt steinkast utenfor gården hans på Østerøya i Sandefjord.

Inntrykket etter en ferd langs kysten er da også at det er vel og bra med harde lover, men at det tydeligvis er mange som har funnet en vei gjennom regelkrattet.

Og nå bevises dette av nye tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Tre av fire, eller 74 prosent, av dem som søker dispensasjon får lov til å bygge i strandbeltet.

Utbyggingen har fortsatt etter at plan- og bygningsloven innførte et generelt forbud mot å bygge.

Og når kommunene åpner opp, stanses planene svært sjeldent av fylkesmannen.

20 meter hver
I utgangspunktet skulle det være nok å ta av: Norge har 83,2 millioner strand-meter, så vi har nesten 20 meter hver. Problemet er at store deler av kysten er lite attraktiv, og at det er hard kamp om indrefileten.

I snitt er bare 23,6 prosent av kystlinjen utbygd (mindre enn 100 meter til en bygning).

Strekningen Halden-Hordaland er dobbelt så mye utbygd, og i Oslo er hele 80 prosent av kystlinjen mindre enn 100 meter fra bebyggelse.

Bygger overalt
SSB-tallene viser at utbyggingen fortsetter i de mest pressede områdene, og det er lite forskjell mellom kommunene når det gjelder å innvilge dispensasjoner. Derfor fortsetter utbyggingen av strandsonen tross det generelle forbudet: De siste 20 årene er nye to-tre prosent av strandsonen utbygd.

Nå er det sikkert mange som ikke søker fordi de regner med avslag, derfor virker nok loven bedre enn unntakene skulle tyde på. Men likevel blir det innvilget 800-1000 søknader om dispensasjon hvert eneste år.

For folk med båt og/eller egen hytte med strandlinje, er denne trenden lite å bekymre seg over. Men for folk flest blir det stadig mindre areal å boltre seg på - og mange steder er tilkomsten fra landsiden vanskelig.

Det hjelper likevel lite å pukke på allmennhetens rett til å skreve over stoler og ta seg til rette/stå på sin rett innenfor områder som for lengst er «okkupert» av den lokale grunneier. I praksis vil de færreste glede seg over en dag ved sjøen hvis man føler at man har presset seg inn.

Urettferdig håndheving
Forbudet mot å bygge innenfor 100 meter var godt ment og tiltaket har sikkert utsatt fortetningen i strandsonen. Men når 74 prosent av søknadene om å få bygge blir vedtatt, er loven i mange tilfeller en papirtiger.

Vi ser eksempler der gedigne utbygginger blir vedtatt, mens andre får nei til å sette opp en verktøysbod. Dermed oppleves håndhevelsen av loven som urettferdig, og det er ikke bra.

Det er på høy tid med en revidering av hele loven, slik at utbyggerne føler seg mer sikker på at det er likhet for loven.

Kanskje er det en idé å overlate oppfølgingen til et statlig organ, for eksempel fylkesmannen. Vernet av strandsonen er nasjonalt, likeså hensynet til allmennheten. I praksis er jo ofte både utbygger og ferierende fra helt andre kommuner. Men det viktigste er å få bukt med en følelse av at loven ikke er lik for Kong Salomo og Jørgen Hattemaker.

Hva mener du om forbudet mot å bygge innenfor 100 meter for sjøen? Bør vi skjerpe forbudet, eller er det en tapt sak uansett? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere