*Nettavisen* Nyheter.

Alle fikk lystgass

Foto: St. Olavs hospital

Feilkobling av rør på St. Olavs Hospital ga noen pasienter og ansatte mer enn de visste om.

11.06.13 13:42

(SIDE2:) Lystgass er mest forbundet med fødsler, men det brukes også til andre foremål på sykehus.

Men på St. Olavs hospital i Trondheim hadde medisinsk lystgass blandet seg med karbondioksid i ett og samme skap, noe som gjorde at lystgassen spredte seg til andre avdelinger på sykehuset.

Karbondioksid (Co2) brukes blant annet til å blåse opp bukhulen ved kikkhullsoperasjoner.

Sykehuset registrerte i desember at det var medisinsk lystgass i medisinsk karbondioksid, men det tok tid å finne feilen.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Årsaken var en feilkobling av det felles rørnettet for Kvinne-barn-senteret og Nevrosenteret, melder sykehuset selv.

Små mengder
- Feilkoblingen gjør at både pasienter og ansatte uvitende er eksponert for medisinsk lystgass, men alt tyder på at dette er i svært små mengder. Det er viktig å huske på at lystgass ikke er farlig og at dette brukes fortsatt i forbindelse med narkose. Konsentrasjonen som både pasienter og ansatte kan være utsatt for er betydelig lavere enn det som brukes i vanlige narkoser, sier viseadministrerende direktør Stein Kaasa.

I Kvinne-barn-senteret er berørte områder Fertilitetsseksjonen og NTNU sine forskningsareal i første etasje, samt operasjonsareal, forberedelsesrom og medisinteknisk satellittverksted i annen etasje. Forskningsarealene hos NTNU i Kvinne-barn-senteret, samt Fertilitetsseksjonen, har også gitt lystgasseksponering for ansatte.

Siden 2006
- Feilkoblingen ble umiddelbart stengt og vi går nå over hele det tekniske anlegget for å sjekke at det ikke foreligger andre feil, selv om vi ikke har mistanke om andre mulige feil. Denne feilen oppsto allerede da Nevrosenteret ble bygd i 2006. Det er beklagelig at dette ikke er oppdaget tidligere, sier Nils Kvernmo. Feilen er meldt til Arbeidstilsynet, Helsetilsynet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.