RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
SØKER: En spesialtrent privatflyger tilknyttet Norsk Aero Klubbs flytjeneste i Bodø bistår i søket etter de fire savnede.
SØKER: En spesialtrent privatflyger tilknyttet Norsk Aero Klubbs flytjeneste i Bodø bistår i søket etter de fire savnede. (NAKs flytjeneste, Bodø)

Alle fire funnet omkommet

Sist oppdatert:
Tre voksne og ett barn (12) var savnet etter båttur i Hadselfjorden. En brutt telefonsamtale er siste tegn etter dem.

Hovedredningssentralen i Nord-Norge bekrefter overfor Nettavisen i 11-tiden at alle de fire er funnet døde, nesten ett døgn etter at de fire la ut i den 18,5 fots store fritidsbåten.

- Samtlige ble funnet midt ute på Hadselfjorden innenfor en radius på to nautiske mil, opplyser vakthavende redningsleder, Kjell Johansen.

Han forteller at alle de fire hadde på seg flytevest. Båten de satt i er ennå ikke funnet.

- Vi mistenker, uten å spekulere, at de fire ble overrasket av veldig dårlig vær.

Redningsaksjonen er nå avsluttet.

Operasjonsleder i Midtre Hålogaland politidistrikt, Grete Birkeland, opplyser til Nettavisen at de fire savnede er to menn, en i 30-årene og en i 60-årene, en kvinne i 30-årene og en gutt på tolv år. Kvinnen er moren til 12-åringen.

Tre av de fire er av asiatisk opprinnelse.

Ifølge Lofotposten er en mann, en kvinne og hennes sønn fra Melbu, mens den fjerde personen, en mann, er fra Tromsø.

Savnet siden torsdag
Vakthavende redningsleder i Hovedredningssentralen, Kjell Johansen, opplyste til Nettavisen ved 10-tiden fredag morgen at to av de savnede er funnet omkommet.

- Vi har funnet to omkomne to og en halv nautiske mil fra avgangsstedet til båten, sier han.

En stor leteaksjon har pågått siden torsdag kveld etter at fire personer ble meldt savnet etter båttur i Hadselfjorden i Vesterålen.

- Hovedredningssentralen fikk melding om at en 18,5 fots båt med fire personer var savnet, sier redningsleder ved Hovedredningssentralen, Frode Iversen, til Lofotposten ved midnatt natt til fredag.

Antar at det blåste kraftig
Kjell Johansen i Hovedredningssentralen forteller at ettersom det nå er funnet to omkomne, antar de at fritidsbåten har gått ned.

- Vi har tro på at det er værforhold som ligger til grunn for at båten har gått ned. Vi antar at det blåste ganske kraftig rundt 14.45-tiden torsdag kveld, noe som kan ha vært en mulig årsak til at båten fikk problemer.

Søket trappes opp
Johansen opplyser at det til nå er fire fartøy med i leteaksjonen, men at et femte er på vei.

- Søket vil fortsette utover dagen.

- Har dere tro på å finne overlevende?

- Det er klart at etter tyve timer med leting så begynner håpet å svinne. Men så lenge vi søker er det selvsagt håp, sier Johansen.

Et krisesenter er nå opprettet i Hadsel kommune.

Gode søkeforhold
- Båten med tre voksne og ett barn skulle gå fra Melbu til Fiskebøl mellom klokken 13.00 og 14.00 torsdag. Dette er en tur som normalt tar mellom 10 og 15 minutter.

Ved midnatt var et Sea King-helikopter fra hovedredningssentralen i Nord-Norge, redningsskøyta «Kaptein Skaugen» og bilfergen «Sigrid» i gang med søket etter båten.

- Det er godt vær og gode søkeforhold i området. Været har forøvrig vært bra i området i hele dag. Båtfører er hjemmehørende i området. Han er båtvant og meget godt kjent i området, opplyser Iversen til Lofotposten.

Uttrykte redsel
Pressetalsmann i Hovedredningssentralen, Tore Homseth, opplyser til Nettavisen i 9.30-tiden fredag at søket fortsatt pågår i full styrke med to redningsskøyter og kystvaktfartøy, deriblant to lettbåter. Sea King-helikopteret er også erstattet med fly fra Norsk Aeroklubb hvor pilotene er godt trent på å søke.

- De savnede ringte noen på land mellom 14.30 og 14.45 torsdag ettermiddag, og uttrykte at det var redde. Vi vet ikke hva de var redde for, sier Homseth.

Han forteller at været var fint da båten dro ut, men understreker at det er vanskelig å si noe om hvilke lokale værforhold båten kan ha møtt.

- Tiden går
- Hva tenker dere om at det ennå ikke er gjort noen funn?

- Det eneste som er sikkert er at tiden går, og sånn sett blir det jo mindre og mindre sjanse for å finne noen overlevende.

Homseth opplyser at søket ikke baseres på mobildata ettersom det ikke er nok antenner til å fastslå hvor mobilen har vært.

- Vi søker i utgangspunktet der hvor det er naturlig å kjøre med båt. Letemannskaper har også faste søkemønstre.

- Er dere sikre på at dere søker i riktig område?

- Ja, det er vi helt sikre på.

12-åring en av de savnede
Operasjonsleder i Midtre Hålogaland politidistrikt, Tom Johannessen, opplyser at to av de fire savnede er i familie med hverandre. De fire er i alderen 12 til 61 år. De savnede var sist i kontakt med noen torsdag ettermiddag.

- Det søkes nå med to redningsfartøy og kystvaktfartøy i Hadselfjorden og i området rundt. Søket pågår for fullt og er en fortsettelse fra det søket som har holdt på i natt, sier Johannessen til Nettavisen i 8.30-tiden fredag morgen.

Selv om Sea King-helikopteret som deltok i nattens leteaksjon nå har trukket seg ut for hvile, er det likevel er betydelige ressurser med i søket.

Hovedredningssentralens Tore Homseth sier at leteaksjonen vil fortsette en god stund til.

- Det er ingenting som tilsier at vi skal avslutte søket.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere