Gå til sidens hovedinnhold

"Alle forbehold"

Jeg har nettopp avlevert en visitt hos Dagsnytt 18 for å snakke om norske mediers dekning av de siste ryktene som svirrer rundt Trump.

NTB sendte ut en nyhetsmelding som gikk for langt i å hevde at ryktene om Trump var sanne, og at CNN beskrev dem som faktiske opplysninger.

Da jeg påpekte dette på Dagsnytt 18, reagerte nyhetsredaktør i NTB, Ole K. Bjellaanes, slik:

Jasså? Skal vi se om det stemmer?

Første sak, kl. 02.52

Overskrift: "CNN: - Russland sitter på sensitiv informasjon om Trump". Dette er feil, CNN skrev ikke at Russland faktisk sitter på slik informasjon, men at noen dokumenter hevder at Russland gjør det.

Her mangler NTB forbeholdet til CNN om at de ikke vet om Russland faktisk sitter på slik informasjon.

Først avsnitt:

USAs etterretningssjef skal ha informert påtroppende president Donald Trump i forrige uke om at Russland hevder å ha informasjon som kan brukes imot Trump, ifølge CNN.

Russland har ikke hevdet å ha slik informasjon; dokumentene hevder at Russland har slik informasjon. Russland har senere benektet at de har slik informasjon.

Her mangler forbehold om at Russland ikke hevder dette selv, men at dokumenter hevder at Russland har denne informasjonen.

Neste avsnitt:

CNN melder at både Donald Trump og president Barack Obama har blitt informert om en to sider lang rapport om at Russland sitter på sensitiv informasjon om førstnevnte.

Rapporten handler ikke "om at Russland sitter på sensitiv informasjon", men at det finnes dokumenter som hevder dette. Forbehold om hva rapporten selv sier og hva dokumenter den omtaler, mangler.

Så begynner NTB å gå god for påstandene:

Det har gått rykter om sensitiv informasjon om Trump i Russlands hender allerede før presidentvalget, men det er altså først nå at det vurderes som troverdig.

CNN sier overhodet ikke dette, men at:

The FBI is investigating the credibility and accuracy of these allegations, which are based primarily on information from Russian sources, but has not confirmed many essential details in the memos about Mr. Trump.

Her mangler ikke bare forbehold, her hevder NTB noe som kilden deres ikke gjør.

Andre sak, kl. 09.19

Overskrift: "Rapport: - Russland har video som kan brukes til å presse Trump". Her kan leseren få inntrykk av at det er en rapport fra CIA/FBI som hevder dette, ikke noen dokumenter de har fått tilgang på.

Her mangler det forbehold om at denne "rapporten" overhodet ikke har blitt vurdert som troverdig.

Overskriften til denne saken gjentas i to til saker utover dagen. De nyere sakene tar flere forbehold enn den første.

Jeg tillater meg å være uenig i at NTB har tatt "alle forbehold" i dekningen av denne saken.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken