RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Roald, Berit (SCANPIX)

«Alle» fornøyd med ny oljerapport

Sist oppdatert:
Tror på rundt 5000 oljejobber i Nord-Norge.

- Ringvirkningsanalysen bekrefter at olje og gass vil gi stor aktivitet både lokalt og nasjonalt, sier sjefen i Oljeindustriens landsforening, Gro Brækken, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Fredag la analysefirmaet Asplan Viak fram en rapport om ringvirkninger av olje- og gassvirksomhet i nord. Rapporten anslår at det kan bli opptil 13.000 ansatte i drifts- og byggefasen. I snitt vil det bli mellom 4000 og 6000 arbeidsplasser i hele Nord-Norge i de neste tiårene. Anslaget bygger på utbygging i 12 områder, sør for Lofoten, til Nordkappbassenget, og inkluderer også allerede igangsatte prosjekter som Snøhvit.

- Disse tallene stemmer godt overens med de vurderingene vi tidligere har gjort bare for Lofoten og Vesterålen, sier Brækken og viser til at OLFs vurderinger forteller om mellom 1000 og 2000 lokale arbeidsplasser utenfor disse områdene.

Stor effekt

- Her må vi også ta hensyn til at 1000 nye arbeidsplasser i nord tilsvarer 40.000 i Oslo i lokal effekt. Men disse arbeidsplassene i nord kommer ikke automatisk. Nordnorsk næringsliv må forberede seg og kvalifisere seg for oljevirksomhet, poengterer hun.

- Hva sier du til at miljøbevegelsen som kritiserer dere for å ha bygget et luftslott?

- Det overrasker meg at miljøbevegelsen plutselig har blitt så store eksperter på ringvirkninger, sier Brækken.

Propaganda

Bellona-leder Frederic Hauge står imidlertid fast på at det blir færre lokale oljejobber i nord enn antatt, slik han leser rapporten.

- Dette beviser at propagandaen fra oljeindustrien i alle år har vært akkurat så feilaktig som vi har sagt hele tiden. Det er bra at sannheten endelig kommer fram, sier Hauge.

Han hevder at oljeindustrien hele tiden har «hausset opp sysselsettingspotensialet».

SV og miljøpolitisk talsperson, Snorre Valen, tolker rapporten helt annerledes enn Oljeindustriens landsforening. De mener olje gir få arbeidsplasser til den nordlige landsdelen.

- Statoil-direktør Helge Lund og resten av oljelobbyen har tatt feil i sine ville gjetninger i hvor mange nye arbeidsplasser Lofoten og Vesterålen vil få som følge av oljeutvinning i området, sier Valen i en pressemelding.

- Enorme muligheter

- Oljeindustrien har forsøkt å skape et luftslott av dimensjoner og har forført folk til å tro at dette skal skape store ringvirkninger, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken til NRK.

- Dette er patetisk. Naturvernforbundet ønsker jo ingen arbeidsplasser fra denne næringen, sier Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen.

- Vi kan ikke la miljøbevegelsen og radikalere i Oslo stå i veien for de enorme mulighetene dette vil kunne bety for nasjonen generelt og den nordnorske befolkningen spesielt, sier Frp-talsmannen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere