RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Alle hadde gift i blodet

Liv Grete Skjelbreid Poirée, Agnes Kittelsen og Julie Brodtkorb var alle overrasket over at de hadde miljøgifter i blodet.
Liv Grete Skjelbreid Poirée, Agnes Kittelsen og Julie Brodtkorb var alle overrasket over at de hadde miljøgifter i blodet. Foto: Nina Ruud, Cygnus
Sist oppdatert:
De fire kjente kvinnene fikk seg et aldri så lite sjokk da de testet positivt på miljøgifter.

(SIDE2): Liv Grete Skjelbreid Poirée, Agnes Kittelsen, Julie Brodtkorb og Siri Kalvig stiller opp for Svanemerkets nye kunnskaps- og livsstilsmagasin, Cygnus, i bladets første nummer.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

De fire lot seg teste om de vanlige miljøgifter vi alle blir utsatt for, ble værende i kroppen.

Kosmetikk
Norsk institutt for luftforskning (NILU) fant at alle kvinnene hadde gifter i blodet.

Nylig skrev Aftenposten at norsk mat inneholdt mye mer muggsopp enn man først hadde trodd. Og til daglig får de fleste av oss i oss mindre doser miljøgifter i vanlige forbruksprodukter.

Dette gjelder såpe og kremer, mat, elektronikk vi er i kontakt med og interiør- og byggevarer.

– Jeg har hatt et ønske om å leve så rent som mulig, men må tydeligvis bli enda mer bevisst, særlig på hårpleieprodukter og rengjøringsmidler, sier Agnes Kittelsen i en kommentar.

Av stoffer som seniorforsker Torkjel Sandanger i Norsk institutt for luftforskning (NILU) fant i alle kvinnene var parabener. Parabener er helst forbundet med kosmetikk. Dette er stoffer som normalt sett brytes fort ned i kroppen.

- Påfyll hele tiden
- Det er det foruroligende at vi finner det hos alle. Det tyder på at vi får «påfyll» med parabener hele tiden, sier Sandanger til Cygnus.

Det offisielle Svanemerket finnes nå på flere produkter. For såpe- og andre hygiene og kosmetikkprodukter betyr det blant annet at produktene har fått alle virkestoffene analysert. Svanemerket er spesielt oppmerksom på allergiframkallende stoffer, hormonforstyrrende stoffer og parfyme.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere