RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Alle indeksfond er like, men noen er likere enn andre

Sist oppdatert:
Indeksfond er fond som med lave kostnader skal investere i aksjene som inngå i en aksjeindeks. En ny undersøkelse viser at mange av fondene hverken er billige eller spesielt gode speilbilder av indeksene
Du kan undersøke avkastningen til norske indeksfond, og andre fond, på iMarkedets fondstjeneste, som leveres i samarbeid med analysefirmaet Morningstar: iMarkedets fondsside

Mange anser indeksfond som en rimelig måte å satse på aksjemarkedet, uten betale for at høyt gasjerte fondsforvaltere skal plukke enkeltaksjer - med varierende hell.

Indeksfond speiler i stedet en forhåndsbestemt aksjeindeks, for eksempel S&P 500 i USA eller OBX-indeksen på Oslo Børs. Det er billig og enkelt.

Men bildet er litt mer komplisert. For det første klarer ingen fond kontinuerlig å speile indeksen. Da måtte de nærmeste handle en og en aksje i alle selskapene fortløpende i løpet av dagen. Da ville denne taktikken slett ikke bli billig, men tvert om meget dyr, i form av transaksjonskostnader.

Dernest er ikke alle disse fondene like billige.

Begge poengene blir understreket i en ny undersøkelse gjort av analysefirmaet Standard & Poor's, som har gått gjennom 65 indeksefond i USA, fonds som baserer seg på S&P 500-indeksen, melder Marketwatch.com.

For det første viser det seg at forvaltningskostnadene varierer fra knallstive 2,94 prosent for fondet ProFund Advisor til 0,12 prosent for United Association-fond, et fond med tilhørighet til fagbevegelsen. Også ellers er det ekstreme sprik i kostnadene

- Honorarene gjør en stor forskjell, spesielt hvis du planlegger å sitte i disse fondene over lang tid, sier Rick Micchelli, associate editor for Standard & Poor's Fund Advisor.

Også når det gjelder hvor nøyaktig de følger indeksen er det meget stor variasjon.

Målet for dette kalles tracking error, og i undersøkelsen varierer dette målet fra 0,06 prosent til 2,31 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere