Gå til sidens hovedinnhold

Alle kan ligge på rom med alle

Her er partienes festeregler.

«Vi har ikke eget regelverk annet enn at vi forholder oss til norsk lov og medmenneskelighet», uttalte Trine Skei Grande da Venstre ble konfrontert med sine retningslinjer for alkohol og nachspiel etter Solum-skandalen.

De politiske partiene forteller at de følger norsk lov samt de inneforståtte reglene innad hvert politiske parti. Utenom dette er det ingen regler som nekter verken deling av rom eller nachspiel mellom medlemmene av moderpartiene og ungdomspartiene.

«Når politikerne vedtar strenge skjenkeregler og forbud mot alkoholservering mot mindreårige, så er det rimelig å forvente at de går foran med et godt eksempel», påpeker Gunnar Stavrum i dagens leder i Nettavisen. «Partiene bør ha totalforbud mot alkohol på partiarrangementer der umyndige ungdomspolitikere er til stede».

Ingen regler utover loven
Generalsekretær Lars Arne Ryssdal i Høyre forteller at selv om de ikke har spesifikke regler rundt dette, skal man som leder være inneforstått med sin rolle.

- Det som er viktig, er å diskutere etikk i forskjellige sammenhenger i forhold til partikultur. Vi er nøye på det med lederroller og hva det innebærer, sier han.

- Vi følger den praksis at vi ikke serverer til ungdom under 18 år, og det håndteres ganske nøye. Vi har ikke noen andre regler, men vi er forsiktige med at de ikke skal få tilgang til alkohol.

- Er det noen regler som forbyr voksne og mindreårige å dele hotellrom?

- Nei, det er det ikke, men det sier seg selv at vi ikke legger opp til det. Jeg har ikke vært borte i den problemstillingen heller, sier Ryssdal.

Kommunikasjonssjef Pia Guldbranden i Arbeiderpartiet forteller at de heller ikke har noen retningslinjer på arrangement, sett bort i fra norsk lov om alkoholservering til de under 18 år.

Julebordifisering
Frank Aarebrot, professor i sammenlignende politikk, mener at politikerne har blitt tørstrere enn før.

- Før var gjerne partimøter i partienes egne lokaler, og tilgangen på alkohol var meget begrenset. Nå legger man møtene til et gudsforlatt turisthotell hvor sengeprisen er latterlig lav, og hvor alle pengene skal tjenes inn i baren. Det har ført til det jeg kaller en julebordifisering av partimøtene. Man ser gjerne at det er en ganske redusert forsamling som skal arbeide med politikk i møtesalen dagen etter, sier han til Finansavisen.

Eneste med totalforbud
I Krf er det ingen regler når det kommer til deling av rom.

Likevel er det underforstått blant medlemmene i partiet hvilke uskrevne regler som gjelder, forteller Gunnhild Sørås, kommunikasjonsrådgiver i Krf.

- Man velger selv hvem man vil bo på rom med, det er ingen nedskrevne regler rundt kjønn eller alder. Men de ansatte på Stortinget sover som regel på enkeltrom, og bor to av motsatt kjønn på rom sammen, er de som regel gift, sier hun.

Krf har alkoholforbud på alle sine arrangementer. Også ungdomspartiet har totalforbud mot alkoholservering når de samles. Derimot reguleres det ikke hva personer velger å innta av alkohol når de er privat i hotellbaren, understreker Sørås.

Ikke aktuelt
Olav Magnus Linge, leder i SVs ungdomsparti «SU», sier at det er en klar oppfatning at medlemmer fra ungdomspartiet skal bo for seg selv. Han kan ikke huske noen tilfeller der medlemmer fra SV og SU har delt rom.

- Vi i SU har også nulltoleranse for alkohol på våre arrangementer, men vi kan jo ikke rå over SV. Vi er tydelige på at alle under 18 år må holde seg unna alkoholen, dermed er det for oss ikke aktuelt med nachspiel i etterkant heller, sier han.

Nestleder Per Arne Olsen i Fremskrittspartiet kan fortelle at de aldri har arrangementer der Frp og Fpu er samlet.

- Men jeg tror uansett at vi har de strikteste reglene blant dem alle, påstår han.

Burde det være klarere regler på politiske arrangementer der ungdomspartiene er til stede?

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken