Gå til sidens hovedinnhold

Alle kontaktene til Trude fikk svindelmail

Noen stjal alle kontaktene til Trude Skåre Johansen og sendte ut epost i hennes navn.

- Jeg fikk henvendelser fra venner av meg som hadde mottatt en mail fra meg hvor det sto at jeg angivelig var i London og hadde mistet bagasjen min, forteller hun til Ringerikes Blad.

Mailen var skrevet på dårlig oversatt norsk, antakelig fra oversettingstjenesten Google Translate.

Heldigvis skjønte de fleste av mailkontaktene til Skåre Johansen at det ikke var hun som hadde skrevet mailen på grunn av det dårlige språket.

Datasikkerhet på alvor

- Jeg var ikke hjemme da det skjedde, men fikk en nabo til å låse seg inn hos meg og sende ut en mail til alle mine kontakter om at mailen ikke var fra meg og at de for all del ikke måtte sette inn penger.

Trude Skåre Johansen valgte å anmelde svindelforsøket og dette ble gjort 28. februar.

Naturopaten fra Jevnaker tror ikke at hennes temmelig nye og hele tiden sikkerhetsoppgraderte Mac er hacket.

- Jeg tar datasikkerhet på alvor. Men jeg var på Vestlandet og sjekket mailen min via andres datamaskiner. Jeg tror kanskje det er da svindelforsøket kan ha skjedd, sier Skåre Johansen, som forteller at svindelmailen ble sendt ut til flere hundre av hennes mailkontakter.

- Svindlerne tok kontakt med alle mine kontakter og skrev at jeg kunne kontaktes på et telefonnummer eller ved å svare på mailen. De som svarte på mailen så at mailadressen som kom opp ikke var min adresse ved at to av bokstavene var byttet om og at det dreide seg om en .com-adresse og ikke en .no-adresse. Hvordan svindlerne fikk tak i mailkontaktene mine vet jeg ikke.

Etter svindelforsøket forsvant alle mailkontaktene fra yahoo-adressen hennes, men hun klarte etter hvert å opprette dem igjen.

Ny form for svindel

Denne nye formen for svindel hvor svindleren bruker mailadressen til en intetanende person og sender ut mailer til kontaktene til vedkommende med spørsmål om pengehjelp har begynt å gripe om seg.

I mandagens avis fortalte Ringerikes Blad om mailen Erik Anfinsen mottok fra Hege Steen med bønn om hjelp, etter at hun angivelig var blitt robbet i Skottland. Skjult bak en ekte identitet forsøker svindleren å utnytte vennskap og hjelpsomhet fra den legitime personens venner.

Også Facebook har vært utsatt for noe lignende: I lang tid har det versert et virus som har spredd seg ved at en lenke angivelig er sendt fra en venn. Når denne så åpnes, har dataviruset spredt seg videre.

Les flere nyheter fra Ringerikes Blad.

Norges beste Facebook-side:
Over 2,5 millioner nordmenn er nå på Facebook, og Nettavisen, som har hatt over 1,5 millioner mennesker innom på en og samme uke, jobber hele tiden aktivt med å presentere nyheter på Facebook. Nettavisen har derfor bestemt seg for å kåre Norges beste Facebook-side. Premien er Apples nye iPad som ble presentert 7. mars. Delta i konkurransen ved å klikke deg inn her

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken