Gå til sidens hovedinnhold

- Alle må skjønne at bonden måtte gjøre noe

Generalsekretær i Norsk bonde- og småbrukarlag mener det ville vært uansvarlig om bonden bare så på en hund jage sauene.

Reaksjonene har vært både mange og sterke etter at hunden Tønes (1) ble skutt og drept av gårdbruker Egil Hellestø på Hellestø-stranden i Rogaland søndag.

Olaf Godli, generalsekretær i Norsk bonde- og småbrukarlag, mener alle må skjønne at bonden måtte gjøre noe, dersom det var slik at hunden løp etter sauene.

- Jeg kan forstå at bonden, i det han opplever som en angrepssituasjon, gjør tiltak for å beskytte dyrene. Så blir det et spørsmål om hvilke tiltak man skal gjøre. Jeg vil ikke sette meg til doms over den bonden og mene noe om det, sier Godli, som mener det nå er viktig at man får klarhet i om hunden faktisk har løpt etter sau på et inngjerdet område.

Ifølge gårdbrukeren som skjøt, skal hunden ha jaget sauene hans. Hundeeieren sier derimot at hunden ikke var interessert i sauene, og at skuddene var uprovosert.

- Uansvarlig om bonden bare så på

Godli legger til at det er spesielt at bonden ikke henvendte seg til hundeeieren først, og ba ham få kontroll på hunden.

Han forklarer at det ville vært uansvarlig om bonden bare stod og så på når en hund kommer inn og prøver å jage dyrene.

- Det tror jeg alle vil skjønne. Enhver som kommer over at hunder jager husdyr, hvor det er en dyrevelferdsmessig uholdbar situasjon, har plikt til å gripe inn, sier han.

LES OGSÅ:Sandra Borch: Lars Monsen på villspor!

- Sauen er den svake parten

- Det kan godt hende at hunden bare ville leke, men det tror jeg ikke sauen skjønner i farten. Når sauen begynner å løpe skjer det noe i hodet til hunder, for rovdyrinstinktet ligger ikke så langt unna. Jeg tror alle ville sett at sauen er den svake parten, og at hunden har styringa, sier Godli.

Han forklarer at det for noen sauebønder er et problem at sauer blir revet i fillebiter av hunder, eller blir sprunget ihjel.

- Men det er helt umulig å ha noen formening om omfanget av dette. Men jeg har selv opplevd å måtte avlive sau som har blitt jaget av hunder, sier Godli.

Godli legger til at hundeeieren har et ansvar for å ha kontroll på hunden.

- Hvis det er båndtvang og du befinner deg i et område med beitende husdyr, må du tenke over det og ha kontroll på hunden til enhver tid. Det er det dessverre ikke alle som har, sier han.

Kommentarer til denne saken