RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Alle nordmenn i Nepal gjort rede for

RYDDER: Frivillige forsøker å rydde i sammenraste byer. Fremdeles er mange savnet etter jordskjelvet.
RYDDER: Frivillige forsøker å rydde i sammenraste byer. Fremdeles er mange savnet etter jordskjelvet. Foto: Wolfgang Rattay (Scanpix)
Sist oppdatert:
Ingen alvorlig skadd, melder UD.

Alle nordmenn i Nepal er gjort rede for, opplyser Utenriksdepartementet. Ingen er døde, men noen er lettere skadd som følge av jordskjelvet som rammet landet lørdag.

– Basert på våre lister og de sakene vi er varslet om, er det nå redegjort for alle nordmenn som vi er kjent med at var i landet under jordskjelvene, sier pressevakt Astrid Sehl i UD til Dagbladet.

– Samtidig kan vi ikke utelukke at det kan være nordmenn i landet som vi ikke har fått rapporter om, legger hun til.

UD anslår at rundt 300 nordmenn befant seg i Nepal da jordskjelvet rammet landet. Ingen av disse skal være alvorlig skadd.

– Vi kjenner til at det er noen få nordmenn med mindre alvorlige skader, og vi er i kontakt med disse, sier Sehl.

LES også: Overlevde 80 timer i jordskjelvruinene

Overlevde fem døgn
Gutten som torsdag ble reddet ut fra en sammenrast bygning, gir håp til de norske hjelpearbeiderne i jordskjelvrammede Nepal.

15 år gamle Pema Lama ble funnet i ruinene av et gjestehus i hovedstaden Katmandu fem dager etter det katastrofale jordskjelvet. Han var ved bevissthet og holdt hånden til den ene redningsarbeideren da han ble fraktet på båre forbi en stor gruppe fotografer og journalister, ifølge Reuters.

Hendelsen gir håp om å finne flere i live, også for det norske laget som bidrar i redningsarbeidet.

– Det er klart at når vi får slike meldinger, så gir det ekstra motivasjon. Det er godt å se at det fortsatt er mulig å berge ut mennesker i live, sier Leif Gullstein i redningslaget Norsar til NTB.

MIRAKEL: 15 år gamle Pema Lamable ble reddet ut av ruinene fem dager etter jordskjelvet som rammet Nepal.

Søker gjennom bygg
Nesten 5.500 mennesker er bekreftet omkommet og mer enn 10.000 er skadd etter jordskjelvet lørdag. Myndighetene frykter at så mange som 10.000 kan ha mistet livet.

– For å kunne gjøre denne jobben, må vi ha tro på at det fortsatt er mulig å berge folk ut i live. Det er varmt i været, og heller ikke så veldig kaldt om nettene, noe som gjør at mulighetene er til stede, sier Gullstein.

To lag fra Norsar bidrar i søket i hovedstaden Katmandu. Det er FN som koordinerer arbeidet og delegerer oppgavene.

– Det ene laget har i dag søkt gjennom et hus som opprinnelig må ha vært fem-seks etasjer høyt. De tre nederste etasjene var fullstendig kollapset. Vi gjorde ingen funn, og søker nå på andre objekter i området, sier Gullstein.

LES mer: Norsk redningslag på plass i Katmandu

Åtte millioner mennesker er rammet av jordskjelvet i Nepal, ifølge FN. Dette bildet er tatt i landsbyen Paslang i Gorkha-distriktet.

Skoler ødelagt
FN har bedt om 415 millioner dollar, noe som tilsvarer 3,1 milliarder norske kroner, fra det internasjonale samfunnet til gjenoppbyggingen av landet.

Nær 5.000 skoler er totalskadd etter jordskjelvet, anslår Redd Barna, som frykter det kan bli lenge til barna i de rammede områdene får komme på skolen igjen.

– Barna i Nepal vil trenge hjelp fra det internasjonale samfunnet for å gjenoppbygge 5.000 ødelagte skoler og reparere de som har blitt skadd, ellers truer denne katastrofen med å frata tusenvis av barn deres grunnleggende rett til utdanning i flere måneder eller år framover, sier assisterende landdirektør for Redd Barna i Nepal, Roger Hodgson.

Åpner Mount Everest
Til tross for ødeleggelsene er det enkelte tegn til at livet i Nepal har begynner å normalisere seg etter katastrofen.

I hovedstaden Katmandu har enkelte butikkeiere valgt å åpne dørene igjen, og grønnsaksselgere har igjen inntatt den ødelagte Durbar-plassen.

På Mount Everest gjenopptas klatringen i løpet av neste uke. 18 av de rundt 800 klatrerne som var i fjellet, mistet livet da et snøskred ble utløst som følge av jordskjelvet. Skredet ødela også stigene som går gjennom brefallet Khumbu lenger opp i fjellet. Dermed var det usikkert hvorvidt vårens klatresesong var over.

– Stigene vil bli reparert i løpet av de neste to-tre dagene, og klatringen vil fortsette. Det er ingen grunn til at noen skal avslutte sine ekspedisjoner, sier Tulsi Gautam som er sjef for turistdepartementet, til nyhetsbyrået AFP.

LES også: Frykter 10.000 har omkommet i jordskjelvet i Nepal

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere