RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lønnskostnader til administrasjon og drift i Utsira kommune koster over 25.000 kroner for hver eneste innbygger. For Oslo er det tilsvarende tallet bare rett over 1500 kroner.
Lønnskostnader til administrasjon og drift i Utsira kommune koster over 25.000 kroner for hver eneste innbygger. For Oslo er det tilsvarende tallet bare rett over 1500 kroner. Foto: Erik Newt (Flickr/CC2.0)

Kommuner

Alle Norges mest effektive kommuner er store - alle de minst effektive er små

De små kommunene kaster bort penger på administrasjon.

Nye tall fra SSB viser at det er en krystallklar sammenheng mellom en kommunes størrelse, og hvor mye penger kommunene bruker på lønninger til administrasjon og styring i kommunen.

Jo flere innbyggere en kommune har, jo mindre penger av skattebetalernes penger går med på administrasjon.

Av de 100 kommunene i Norge som bruker mest penger på lønninger til administrasjon og ledelse per innbygger, er det tre kommuner som har mer enn 4000 innbyggere.

Av de 100 kommunene som bruker minst, er det én kommune som har færre enn 4000 innbyggere.

Les også: Må betale eiendomsskatt for dette vesle hundehuset

Over 18 ganger så dyrt

Ifølge SSB-tallene er det Norges minste kommune Utsira, som også har de klart største administrasjonskostnadene per innbygger. Hele 25.154 kroner må hver innbygger betale for å holde kommuneadministrasjonen igang.

Dette er over 18 ganger så dyrt per innbygger som Norges mest effektive kommune, Drangedal, der hver av innbyggerne bare betaler 1377 kroner i administrasjonskostnader.

Av de 100 kommunene som bruker mest penger på administrasjon per innbygger, har den største kommunen - Åmot - 4518 innbyggere.

Lever primært på statlige overføringer

Kostnaden til administrasjon er det derimot i liten grad noe innbyggerne i småkommunene selv må finansiere. Hele 61,6 prosent av inntektene til Utsira kommer fra statlige rammeoverføringer. Dette mer enn dobbelt så høyt som gjennomsnittet for norske kommuner.

Også minikommuner som Leka, Kvitsøy, Fosnes og Loppa får mer enn enn halvparten av sine inntekter i overføringer fra staten.

Hele 18 av de 40 kommunen som har størst statlig bidrag, er kommuner med under 1000 innbyggere.

I motsatt ende finner vi stor grad de store kommunene, samt kraftkommuner med store inntekter fra strømproduksjon.

Under er en oversikt over norske kommuner basert på kostnader til administrasjon og rammetilskudd fra staten.

Kostnader til administrasjon

Avhengighet av statlige overføringer

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere