*Nettavisen* Nyheter.

Alle om bord drept da ukrainsk passasjerfly styrtet i Iran

176 mennesker, blant dem flere svensker, omkom da det ukrainske passasjerflyet styrtet i Teheran.

08.01.20 12:44

Det skal ha vært iallfall 10 svensker med i det ukrainske passasjerflyet som styrtet utenfor flyplassen i Irans hovedstad onsdag.

- Vi går dessverre ut fra at det kommer til å dreie seg om flere omkomne svensker, bekrefter pressetalskvinne Diana Qudhaib hos svensk UD overfor Aftonbladet.

- Ukraina har kunngjort at det dreier seg om ti personer, men det kan være flere. Men det er veldig viktig at vi selv har informasjon og kan informere de pårørende før vi går ut og bekrefter hvor mange svenske statsborgere det handler om, sier utenriksminister Ann Linde til det svenske nyhetsbyrået TT ifølge Aftonbladet.

Svarte bokser funnet

Redningspersonell har funnet de to såkalte svarte boksene fra det ukrainske flyet, opplyser iranske luftfartsmyndigheter, melder NTB.

De to boksene, ferdskriveren og taleregistratoren, er viktige for å finne årsaken til at flyet styrtet.

Vil ikke si noe om mulig årsak

Ukrainas ambassade i Iran sa tidligere på dagen onsdag at flystyrten ikke skyldes terrorisme, men teknisk feil på motoren.

Senere trakk Ukrainas ambassade meldingen og sa at uttalelsene om mulige årsaker til flystyrten ikke var å oppfatte som offisielle, melder Reuters.

Flystyrten skjedde natt til onsdag, noen timer etter at Iran angrep amerikanske militærbaser i nabolandet Irak.

Kan ta tid å finne årsak

Arbeidet med å finne ut hva som forårsaket ulykken kan ta tid. Det sier flyekspert Jan Ohlsson til det svenske nyhetsbyrået TT:

- Det skal gjøres en ulykkesundersøkelse med representanter for produsenter og motorprodusenter. Dette betyr at Frankrike og USA, som har produsert flyene bør være til stede, men det er usannsynlig å sende en amerikaner til Iran akkurat nå, kanskje knapt en franskmann, sier Ohlsson.

Reuters melder at Iran ikke komme til å sende de svarte boksene til Boeing. Hvem som skal analysere innholdet er foreløpig ukjent.

Les mer: FAA stanser sivile flyginger over deler av Midtøsten

Klikk på bildet for å forstørre. Redningsarbeidere på stedet der et Ukrainsk passasjerfly styrtet etter avgang fra Imam Khomeini lufthavn onsdag morgen.

STYRTET ETTER AVGANG: Redningsarbeidere på stedet der et Ukrainsk passasjerfly styrtet etter avgang fra Imam Khomeini lufthavn onsdag morgen. Foto: - (AFP)

Ifølge foreløpige undersøkelser har samtlige kabinansatte og passasjerer omkommet, skriver Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på Facebook.

Han sender sine kondolanser til de berørte familiene.

Det var 167 passasjerer og ni kabinansatte om bord, ifølge talsperson Qassem Biniaz i iranske transportmyndigheter.

- Ingen informasjon om nordmenn

Norske myndigheter har foreløpig ingen informasjon som tilsier at nordmenn var om bord i flyet:

- Utenrikstjenesten arbeider med å få klarhet i om nordmenn er rammet i forbindelse med flystyrten i Iran. Så langt har vi ingen indikasjon på at nordmenn er blant de rammede, sier pressetalsperson i Utenriksdepartementet, Mari Bangstad, til Nettavisen.

Ifølge Ukrainas utenriksminister skal det ha vært 10 svensker om bord, men de siste opplysningene Aftonbladet har fått tilsier at antallet skal være 17.

Kan ha tatt fyr

Flyet var på vei mot Kiev i Ukraina og styrtet like etter avgang, ifølge iransk statlig TV.

De første meldingene om at flyet hadde styrtet, kom i 4.30-tiden norsk tid natt til onsdag.

Bilder fra stedet tyder på at flyet kan ha tatt fyr da det styrtet. Det blir bekreftet av Irans byrå for sivil luftfart.

– Brannen er så kraftig at vi ikke kan utføre redningsoppdrag, sier leder Pirhossein Koulivand for luftfartsbyrået til Reuters.

Også Røde Halvmåne lokalt sier at det ikke er mulighet for å finne overlevende.

Les: Forsvaret: – Norske soldater i Irak ved godt mot

Mistet kontakt

Jason Rabinowitz, som tilknyttet Flightradar 24, melder på Twitter at lufthastigheten var konstant før de plutselig mistet kontakt med flyet.

– Det plutselige tapet av data er veldig rart. Flyets bane, høyde og hastighet viser ingenting unormalt, skriver han.

Flyet, av typen Boeing 737-800, ble ifølge Rabinowitz levert til Ukraine International Airlines i juli 2016.

Klikk på bildet for å forstørre. Et videobilde fra den statlige iranske TV-kanalen IRIB viser brennende vrakdeler etter at et ukrainsk passasjerfly styrtet i Iran like etter avgang.

Et videobilde fra den statlige iranske TV-kanalen IRIB viser brennende vrakdeler etter at et ukrainsk passasjerfly styrtet i Iran like etter avgang. Foto: - (AFP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag