Anbefalingen gjelder også personer mellom 18 og 64 år med moderat til alvorlig immunsvikt, opplyser Folkhälsomyndigheten i en pressemelding mandag.

Tidligere har personer fra og med 80 år blitt tilbudt en fjerde vaksinedose mot covid-19 i Sverige.

Folkhälsomyndigheten begrunner avgjørelsen med at det er en betydelig smittespredning både i Sverige og andre land i kombinasjon med at vaksinebeskyttelsen nå begynner å avta i de aktuelle gruppene.

I Sverige nærmer det seg fire måneder siden personer over 65 år fikk vaksinedose nummer tre. Ifølge anbefalingen bør den fjerde dosen tas etter at det har gått fire måneder siden siste dose. For personer med immunsvikt bør en ny oppfriskningsdose tas etter tre måneder.

Les også: Oppfinnsom tysker tok 90 koronavaksiner – og solgte pass til vaksinemotstandere

I Norge kan en fjerde dose med koronavaksine kan bli nødvendig for noen, ifølge Folkehelseinstituttet.

I slutten av januar anbefalte Folkehelseinstituttet personer med alvorlig svekket immunforsvar å ta en fjerde vaksinedose.

Før en fjerde dose kan bli tilbudt til flere i Norge, må Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) og Legemiddelverket godkjenne den.

Det vurderes fortløpende om tilbudet skal gis til flere, ifølge assisterende direktør i Folkehelseinstituttet, Geir Bukholm.

– Det kan bli aktuelt å anbefale en andre oppfriskningsdose til eldre og medisinske risikogrupper før vintersesongen 2022/23, men det kan også bli aktuelt tidligere, skrev Bukholm i en e-post til TV2 torsdag 17.mars.

I forrige uke gikk eldreombud Bente Lund Jacobsen ut og ønsket tydelig svar fra FHI.

- Folk får med seg nyhetene om at andre land har kommet i gang, og da lurer de på når de skal få fjerde dose i Norge. Myndighetene må derfor komme på banen og fortelle oss hva de tenker nå. Det er straks påske og vi går mot sommer, og folk trenger nå å vite hvor beskyttet de vil være fremover, sa Jacobsen til Nettavisen.

- Det er på tide at myndighetene tar beslutningen så raskt som mulig, la hun til.

Per 31.mars hadde over 2,9 millioner nordmenn fått tredje dose av koronavaksine, ifølge FHIs tall.

Les også: Metoo-varsel om minister: Møtte ham naken i damegarderoben