RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Terje Pedersen (ANB)

Alle partiene går fram

Sist oppdatert:
Den politiske interessen i Norge øker, og en ny måling viser framgang for alle de norske partiene. Økt innvandring kan være en av årsakene.

Valgdeltagelsen ved norske valg blir stadig lavere, men en ny meningsmåling viser at nettopp denne trenden kan være i ferd med å snu. I målingen går nemlig alle partiene fram fra februar til mars.

Målingen viser at Arbeiderpartiet er Norges største parti med 29,5 prosents oppslutning, en fremgang på 1,1 prosentpoeng. Mest fram går likevel Venstre, som er godt over sperregrensen man nådde under valget i 2009 med sine 5,9 prosent. Fremgangen fra sist måling er på hele 1,2 prosentpoeng. Regjeringspartiet SV har også en stor framgang på 1,1 prosentpoeng.

En seier for demokratiet
Ansvarlig redaktør i Mediehuset Nettavisen, Gunnar Stavrum, er oppmuntret av tallene:

- Dette er meget positivt, og er en seier for demokratiet. Lav valgdeltagelse betyr lav interesse for politikk, men denne målingen viser at en trend som har pågått i mange år er i ferd med å snu.

Målingen er utført blant norske velgere i perioden 15-25.mars av Analysefirmaet Politisk Realinstitutt i Lillehammer.

Første gang
Kjell Hansen, analysesjef i Politisk Realinstitutt, mener at dette er en trend man har sett i flere målinger som nå slår ut i full blomst:

- Det har vært målinger i det siste hvor kun ett parti har gått tilbake, og alle andre fram. Det var egentlig kun et spørsmål om tid før vi fikk en måling som gjorde at alle partiene gikk fram. Det er likevel første gang at alle partiene går fram samtidig på en og samme måling.

Innvandring årsaken?
En av årsakene til den økte oppslutningen for alle partiene kan etter det Hansen tror skyldes den økte innvandringen til Norge:

- Det blir stadig flere som kan stemme, sier Hansen, og vi tror dette kan være en av årsakene til at vi får en slik effekt. Det kan virke som om engasjementet hos våre nye landsmenn er stort.

Hva tror du? Skyldes framgangen hos partiene økt innvandring? Send ditt innspill ved å bruke mobiltelefonen. Send kodeordet måling til 2242. Eksempelvis måling Jeg tror dette skyldes innvandringen. Hver melding koster 3 kroner + normal SMS-takst. Vi vil publisere de beste meldingene i denne saken.

FRP gledelig overrasket
Nestleder i Frp, Per Arne Olsen, synes fremgang for alle er helt topp.

- Dette er veldig gledelig og viser at vi politikere når frem med de viktige sakene, sier Olsen til Nettavisen.

Han kan ikke dy seg:

- Vanligvis får jeg bare kommentere negative meningsmålinger, så dette er ekstra hyggelig, sier Olsen – som uttaler seg i Siv Jensens fravær.

Regjeringsskifte
Selv om det tradisjonelt har vært slik at høy deltagelse har ført til god oppslutning for Arbeiderpartiet, og dermed som oftest en regjering med partiet som deltager, ville denne målingen ført til et regjeringsskifte.

Den borgerlige siden ville fått godt over 50 prosent av stemmene, og hvis partiene skulle klare å komme til en felles plattform vil man et regjeringsskifte være svært sannsynlig.

Hva tror du? Skyldes framgangen hos partiene økt innvandring, eller noe annet? Send ditt innspill ved å bruke mobiltelefonen. Send kodeordet måling til 2242. Eksempelvis måling Jeg tror dette skyldes innvandringen. Hver melding koster 3 kroner + normal SMS-takst. Vi vil publisere de beste meldingene i denne saken.

Her ser du en grafisk framstilling av målingen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere