Alle skoleelever i Rana kommune sendes hjem etter trussel om skoleskyting

TRUSSEL: Skoledagen i Mo i Rana avsluttes tidlig og elevene sendes hjem. 

TRUSSEL: Skoledagen i Mo i Rana avsluttes tidlig og elevene sendes hjem.  Foto: (Google Maps)

Vag trussel om skoleskyting fører til at skoledagen avsluttes tidlig.

10.05.19 11:03

(Rana Blad): Det var torsdag kveld det skal ha blitt oppdaget at noen har kommet med det politiet definerer som «vage trusler» mot skoler i Mo i Rana.

Like før halv elleve fredag, opplyste kommunen at alle skoleelever i kommunen sendes hjem etter truslene om skoleskyting. På Rana kommunes hjemmesider er det lagt ut melding om at samtlige skoler nå stenges og elevene sendes hjem. Dette på grunn av den vage og uavklarte trusselen.

Rana kommunes kommunikasjonssjef, Connie Slettan Olsen, presiserer overfor Rana Blad at det ikke er snakk om en evakuering, men at man velger å avslutte skoledagen i lys av trusselen.

- Vag trussel

Politiet på Mo mottok melding om trusselen fra Kripos torsdag kveld.

Fredag morgen har politiet ekstra tilstedeværelse i sentrum av Mo i Rana og på skoler i kommunen, opplyser operasjonsleder ved Nordland politidistrikt, Odd Ivar Pettersen, til Rana Blad.

- Vi har blitt gjort kjent med en vag trussel som kan tolkes slik at det vil bli utført en skoleskyting i Mo i Rana. Trusselen er ikke rettet mot en spesiell skole, så vi har valgt å ha ekstra tilstedeværelse i sentrum av Mo og ved skolene.

- Hvilken type trussel er det snakk om?

- Det vi har fått vite er at det er noen som har redigert i en artikkel på Wikipedia. Her har det blitt redigert i en melding i en artikkel om skoleskyting og skrevet «lista vil øke i løpet av dagen», sier Pettersen, og fortsetter:

- Denne redigeringen har blitt foretatt fra en PC tilknyttet nettverket til en ungdomsskole i Mo i Rana.

Opprettet sak

Operasjonslederen opplyser at politiet har varslet skoleledelsen i Rana. Rana Blad kjenner til at også lærere ved forskjellige skoler skal ha blitt informert om trusselen ved skolestart fredag.

- Vi har foreløpig ikke valgt å varsle foreldrene til elevene eller sett grunn til å ta grep i form av å stenge skoler. Som sagt tidligere, dette er en vag trussel, men vi er i dialog med skoleledelsen om eventuelle tiltak.

Senere fredag ble det altså klart at skoledagen avsluttes tidlig og elevene sendes hjem.

Politiet har nå opprettet sak og startet etterforskning for å finne vedkommende som er ansvarlig for trusselen.

- Trist

Operasjonslederen er klar på at slike trusler medfører masse ekstraarbeid og bruker ressurser som kunne vært brukt til andre steder.

- Det er trist at folk gjør dette. Det medfører tiltak som vi må ta, og ressursbruk som kunne blitt brukt på annet arbeid.

Politiet ber derfor alle som har informasjon eller opplysninger i tilknytning til denne trusselen om å ta kontakt med politiet på tlf 02800.

Dette er ikke den første trusselen mot skoler i Rana de siste årene.

I januar 2016 ble alle videregående skoler i Rana evakuert etter trusler fremsatt på appen Jodel. Også skoler i Mosjøen ble evakuert. Kripos ble koblet inn i saken og det ble raskt avdekket at to 16 år gamle gutter hadde fremsatt truslene. I etterkant av trusselen kom det også nye trusler på Jodel. Deriblant mot en skole i Sorsele samt en skole i Narvik. Også i 2017 og i 2018 ble det fremsatt trusler mot skoler på Helgeland.

Les flere saker fra Rana Blad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.