*Nettavisen* Nyheter.

Alle tror på rentekutt

Både investorene, makroeksepertene og gamblerne tror sentralbanksjef Svein Gjedrem i dag klokken 14 kutter renten fra dagens nivå på 2 prosent. Her kan du se hvorfor

19.05.08 00:55

Et samstemt korps av sjeføkonomer i norske banker tror nå Norges Bank i dag kutter renten fra dagens nivå på 2,0 prosent.



Og grunnen er enkel, og den samme som før: Den underliggende prisveksten er altfor lav, og den faller. I går kom det tall som viste at den underliggende veksten i konsumprisene, utenom energi og avgifter, falt med 0,1 prosent på årsbasis til februar. Det er første gang i moderne tid at dette tallet faller, og målet til Norges Bank er 2,5 prosent to år frem i tid.



Norges Bank har gjort det klinkende klart at rentene vil bli kuttet til prisveksten tar seg opp, og det ville være oppsiktsvekkende hvis banken nå skulle forlate denne linjen, selv om mange advarer mot at de ekstremt lave renten kan føre til bobler på andre områder enn konsumprisene, for eksempel i boligmarkedet.



Uenigheten mellom ekspertene går nå primært på om det blir 0,25 eller 0,50 prosentpoeng i kutt.



Det synes også å være enighet om at Norges Bank vil signalisere fortsatt sannsynlighet for videre kutt - "easing bias", som det heter på stammespråket.



Men det er ikke bare ekspertene som ser for seg kutt.



Også gamblerne tror på rentenedsettelse. Tjenesten BetOnBet, hvor man kan kjøpe og selge odds på alt fra sport til Norges Banks renteendringer, får du bare rundt 1,4 ganger innsatsen hvis det blir kutt i dag. Det er mye mindre enn ved uendret rente.



Det fremkommer også tydelig av rentene i markedet at investorene tror på kutt. Tremåneders pengemarkedsrente, som normalt speiler de kortsiktige forventningene til Norges Banks styringsrente, ligger på 1,7 prosent, altså 0,3 prosentpoeng under dagens styringsrente.



Trolig blir det begrensede markedsreaksjoner ved kutt på både 0,25 og 0,50 prosent, men hvis Norges Bank lar være å kutte i dag, vil kronen styrke seg og rentene stige.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.