*Nettavisen* Nyheter.

Alle vil ikke få Telenors «superbredbånd»

Foto: Foto (Montasje)

Det er superraskt - men det er langt fra sikkert om du kan få det hjem til deg.

17.01.11 15:37

Dagbladet brettet mandag ut over hele forsiden sin nyheten om at Telenor fra 1. februar åpner sitt superbredbånd VDSL - som er en slags videreutvikling av ADSL som de fleste kjenner til - for 400.000 husstander, og etter hvert hele befolkningen.

Teknologien tilbyr hastigheter som er dobbelt så rask som den teoretiske maksimalhastigheten til ADSL2 - og fem ganger så raskt som vanlig ADSL.

Les også: En million nordmenn får superbredbånd

Sannhet med modifikasjoner
Men under tittelen «Alle kan få rå fart» skjuler det seg en virkelighet som ikke er like hyggelig: Teknologien Telenor nå satser på krever at det er svært kort avstand fra Telenors telefonsentral og fram til pluggen i veggen din. Om den avstanden blir for lang, fungerer rett og slett ikke teknologien.

NextGenTel har levert VDSL til norske kunder siden 2009, og de ønsker ikke å selge sitt beste produktet - som er tilsvarende det Telenor nå skal rulle ut - til husstander som har mer enn 500 meter til sentralen. Blir avstanden vesentlig lenger enn dette, resulterer det i at hastighetene synker betydelig.

Har du opp til 800 meter til sentralen tilbyr NextGenTel en hastighet på opp 30 Mbps, og betydelig mindre opp - men er avstanden over dette, er selskapets klare konklusjon: Bredbåndet blir svært ustabilt.

For å finne ut om du ligger innenfor begrensningen, må du ringe til operatørene. Rundt 20 prosent av befolkningen er i dag innenfor 800 meter.

De kan tilby noe du ikke kan kjøpe
Det vil si at selv om Telenor eller NextGenTel har gjort oppgraderinger som gjør at du rent teknisk kan kobles på den nye teknologien, så er det likevel langt fra sikkert at du kan få superbredbåndet.

Og dette er ikke et «bygdeproblem»: Selv innenfor de mest tettbebygde områdene i Oslo er det et vanlig problem at avstanden er for lang fra sentralen til at teknologien vil fungere.

- Den 800-meterbegrensningen - som er satt for å kunne garantere hastigheten på 30 Mbps. Erfaringen vår etter å ha solgt og levert i to år, er at det er en riktig begrensning for å ikke lure kundene, sier direktør for marked og informasjon i NextGenTel, Morten Ågnes, til Nettavisen.

Flesteparten vil få lavere hastighet
Telenors teknologidirektør Rolv Erik Spilling sier til Nettavisen at de vil tilby kunder som er lenger unna dette VDSL.

- Det er alltid en avstandsbegrensning, og jo nærmere du er husstanden, jo høyere hastigheter vil du få, sier Spilling.

- Vi regner med at rundt 30 prosent av befolkningen vil være innenfor radiusen vi vil tilby. Flesteparten vil få opp til 25 Mbps, mens noen kan få opp til 40 Mbps, sier teknologidirektøren.

Teknologien Telenor satser på nå, VDSL2, har en teoretisk hastighet på opp til 100 Mbps, men dette er over svært korte avstander som ikke er realistisk i praksis.

- Så er det også slik at enkelte steder ligger det gammelt og dårlig kobber, og da kan det være at en ikke kan tilby VDSL, selv om avstanden er kort nok. Men det er heldigvis ikke et vanlig problem, sier Spilling.

Han påpeker at Telenor fremover i tillegg til å oppgradere sine sentraler, også vil bygge ut nye sentraler, som gjør at flere vil få tilgang til de gode hastigheten.

- Bare positivt
Ågnes i NextGenTel er veldig glad for at de nå får konkurranse fra Telenor på VDSL.

- Dette synes vi er veldig flott. Det skaper mer oppmerksomhet rundt produktet, og så er det også slik at Telenor gjør en del investeringer som vi også kan dra nytte av, sier Ågnes.

Ågnes beskriver foreløpig VDSL som et nisjeprodukt.

- Vi har solgt en del i de større byene, men det er ikke noe voldsomt marked. Det er et nisjeprodukt, spesielt for bredbånds-TV. Vi ser jo at selv fiberaktørene stort sett ikke selger noe mer enn 10 Mbps til nettsurfing, sier Ågnes.

Ukjent pris
Prisen på Telenors nye bredbånd er ennå ikke kjent, men NextGenTel tar i dag 598 kroner i måneden for sitt raskeste bredbånd med en hastighet på 40/20 Mbps - mens deres reduserte VDSL-abonnement koster 498 med en hastighet på 30/5 Mbps.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.