*Nettavisen* Nyheter.

Allergien din er forutbestemt

Er du eldst i søskenflokken kan det være nok til at du er mer disponert for astma og allergi.

22.05.08 10:35

(SIDE2): Et amerikansk forskerteam fra South Carolina har testet mer enn 1200 nyfødte barn. De fant ut at de førstefødte hadde en høyere risiko for å bære et gen som øker risikoen for allergi, melder BBC News torsdag.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Studien slo fast at den høynede risikoen holdt seg stabil helt til tiårs alder. Funnene kan delvis forklare den økende forekomsten av astma og allergi hos barn de siste 30 årene.

- Ikke overraskende
Forskerne målte nivåer av antistoffet Immunoglobulin E (IgE), noe som er kjent for å spille en nøkkelrolle i utviklingen av allergiske reaksjoner.

Førstefødte hadde større sannsynlighet for å ha høye nivåer av IgE og de som hadde det hadde også større sannsynlighet for allergiske reaksjoner da de ble testet med prikketest da de var fire og ti år.

Sjefsforsker Dr. Wilfried Karmaus var ikke veldig overrasket over resultatet.

- Vi var ikke overrasket over at fødselsrekkefølgen hadde effekt på immunsystemet, men vi var overrasket over at dette fortsatte helt til fylte ti år. Funnene tilføyer allerede eksisterende bevis på at allergiske reaksjoner er programmert under graviditeten og så påvirker sykdommen senere i livet.

Delvis forklaring
Det kan også forklare at astma- og allergitallene er økende i den vestlige verden. Dette fordi fødselstallene går ned.

- Det forklarer delvis de økende astma- og allergitallene vi har sett de siste 30 årene, først og fremst i den vestlige verden, sa forskeren.

LES FLERE HELSESAKER HER

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag