Allergisk mot ballonger

Foto: Vidar Langeland/Bergensavisen

Får pustevansker hvis hun er i nærheten av ballonger.

For Annika Nordland Andersland (39) er ballonger alt annet enn jubel og glede.

Hun er lateksallergiker, og må ta hensyn i hverdagen som andre av oss aldri tenker over, skriver Bergensavisen.

– Jeg tør rett og slett ikke gå inn i butikker når det er salg og de pynter med ballonger. Det knyter seg i magen, og jeg får pustevansker, forteller hun.

Andersland styrer unna disse butikkene fordi hun kan risikere å få en alvorlig allergisk reaksjon.

– Jeg har fått beskjed fra legen om at slike situasjoner er høyrisikable for meg, så jeg må jo bare unngå det. Det gjør meg sint og lei, sier hun.

Kunne ikke kjøpe medisin
Å handle på salg er ikke livsnødvendig, men ballonger har også stoppet 39-åringen fra å gå inn på apoteket.

– Jeg trengte å komme meg på apoteket, men de hadde fylt opp butikkene sine med ballonger på grunn av et jubileum. Jeg fikk beskjed om at også resten av apotekene i nærheten hadde pyntet, så da ble det vanskelig for meg å få tak i medisinen jeg trengte, forteller hun.

Tallene stiger
40 prosent av Norges befolkning har opplevd en allergisk reaksjon i løpet av livet, og tallene fortsetter å stige. Astma- og allergiforbundet råder folk til å ta mer hensyn til mennesker rundt seg.

– Problemet er at folk ikke har nok kunnskap. De forstår ikke at andre kan bli syke av at det blir pyntet med blomster eller ballonger, eller at det lukter sterkt parfyme i lokalet, sier rådgiver Grethe Amdal i forbundet.

– Det er et stort problem at mange reagerer på irritanter i miljøet. Blomsterduft, tobakksrøyk og parfyme er eksempler på irritanter folk utsettes for uten å oppsøke dem selv, sier Amdal.

Les flere saker fra Bergensavisen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag