*Nettavisen* Nyheter.

Allmennfag kan gi færre muligheter

Stadig flere elever velger yrkesfag. Feil studievalg kan få fatale følger, advarer skolerådgiver. Sjekk dine utdannings-muligheter her.

03.02.04 15:40

På Østlandet har yrkesfagene i gjennomsnitt økt sin andel av elevmassen med 13,6 prosentpoeng de siste åtte årene. Æren for denne utviklingen får reform-94, viser en undersøkelse fra Norsk institutt for studier av forskning og undervisning, skriver Dagsavisen ifølge ANB.

Nye muligheter
Tidligere var det slik at elever som valgte yrkesfag ikke automatisk kunne komme inn ved universitet eller høyskoler. Dette har endret seg etter reform-94.

- Det har tatt lang tid for å få elever og foreldre til forstå at yrkesfagene også gir generell studiekompetanse, sier Vigdis Olås, rådgiver ved Ruseløkka skole i Oslo, til Dagsavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Under halvparten velger allmennfag
Hun jobber for å gjøre elevene bevisste på mulighetene de har. I fjor valgte bare 47 prosent av Olås' elever allmennfaglig studieretning da de gikk over til videregående skole, noe Olås tar som en seier.

Det er nemlig svært viktig for elevene å forstå hvilke konsekvenser det kan få om de velger feil studieretning. Elevene velger stort sett de fagene de liker, men er ikke så opptatte av hvilket yrke de skal velge senere. For de som angrer kan feilvalget være fatalt.

- Det er ille for elevene som velger allmennfag, men som senere finner ut at de vil bli snekker eller frisør. Da er veien stengt for dem, sier Olås.

Sjekk dine utdanningsmuligheter
Skal du tjene deg rik, bli kunstner eller pleie de syke? Mulighetene er mange og framtidsplanene kan være store. Her er noen tips til deg som snart skal velge utdanning.
[Les mer]

Lyse fremtidsutsikter for flinke elever
På skolen hører du kanskje av og til de som sier at alt blir annerledes når dere skal ut i jobb, og at det da er andre egenskaper som teller. Men stemmer det?
[Les mer]

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag