RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Allsidig skrangletelefon

Nokias N72 vil også kapre noen musikkelskere, men kan brukes til mye mer enn det. Les vår test av mobilen.

Nokias N-serie er mobilene for deg som vil ha litt ekstra når det kommer til musikk og kamera.

N72 er intet unntak, men la oss se på designet først.

Se alle spesifikasjonene for N72 nederst i saken.

I forhold til den etter hvert svært så populære N70 er N72 litt lettere og kommer nå i sort eller rosa i stedet for sølv. Likevel synes vi ikke designet har endret seg til det bedre, vi får en ekkel plastikkfølelse av N72.

Vonde taster
Telefonen knirker fælt under bruk og linsedekslet bak er ganske løst. Tastene er også ganske små og knotete i bruk, så du bør ta en runde og prøvekjøre telefonen i butikken for å sikre at du greit klarer å skrive sms.

Skjermen er like bra – eller dårlig – som på N70, med en oppløsning på knappe 176 x 208 piksler. Dermed blir detaljer i bilder uskarpe, og telefonen egner seg dårlig til å se videoklipp på. Til gjengjeld er skjermen lyssterk og klar.

Avansert kamera
Kameraet er på to megapiksler og tar gode bilder utendørs i godt lys. Fotolyset gjør at bilder i innendørs belysning også blir greie. Du har også mulighet til å gjøre flere innstillinger før du tar bildet, som å stille inn hvitbalanse og fargemodus. Det er også egne program for ulike situasjoner som nattfotografering og motiver i bevegelse. Vi savner likevel autofokus.

Kameraet starter automatisk når du drar ned dekslet som beskytter linsen.

Nokia N72 kjører på Symbian Series 60, et avansert operativsystem som likevel er svært oversiktelig og brukervennlig. Likevel - det gjør menyene noe treige.

Du kan installere masser av programvare som er utviklet for Symbian og lese Word-, Excel- og PowerPoint-filer direkte på mobilen. Dessverre kan du ikke redigere disse, så businessbrukeren bør kanskje finne seg en annen mobil.

Passe avansert
Du kan få e-posten rett til telefonen, og velger om den skal hente ned automatisk eller om du selv vil koble deg opp manuelt for å sjekke e-post.

Du kan også koble deg opp mot pc-en, enten via blåtann eller kabel, for å overføre bilder og musikk.

Synkroniseringsprogrammet som følger med er svært godt. Nokia PC Suite lar deg jobbe mot telefonen via pc-en din, og har enkle og lettfattelige ikoner.

Du kan skrive tekstmeldinger fra pc-en, behandle tilkoblinger, overføre musikk med Nokia Audio Manager, legge til kontakter og ta sikkerhetskopier av det som er på mobilen din.

God lyd
Nokia har også musikkspiller i N72, men ikke egne, dedikerte knapper. Lydkvaliteten er god, og spilleren støtter de viktigste musikkformatene.

Et stort pluss er adapteren som følger med i pakken. Det lar deg koble til dine egne favoritthøretelefoner slik at lydopplevelsen blir optimal. I tillegg har N72 radio innebygd.

Musikk og godt kamera betyr at du trenger mye lagringsplass, og Nokia har ikke vært spesielt sjenerøse med minnet.

Kun Edge
Internminnet på 20 MB gjør støtten for eksternt minnekort tvingende nødvendig, men Nokia har bare lagt ved et kort på 64 MB. Prisen på minnekort har falt veldig den siste tiden, og du får én gigabyte for rundt 4-500 kroner.

I motsetning til N70 har N72 ikke støtte for 3G-nettet, men har fortsatt Edge og lar deg surfe kjapt på nettet og laste ned store filer.

Batterikapasiteten er god, telefonen holder fint i tre-fire dager, men du må nok belage deg på å lade litt oftere dersom du bruker musikkspilleren mye.

Konklusjon

N72 er slett ingen dårlig telefon, men det er en del minus ved design og byggekvalitet. Den endelige prisen ut i butikk er ikke helt klar, men estimater fra Nokia tyder på at N72 vil koste rundt 3.200 kroner uten abonnement.

For noen få hundrelapper ekstra kan du i stedet kjøpe Nokia N70, som vi mener er en er en betraktelig bedre telefon, med støtte for blant annet 3G og to kamera innebygd. Selve telefonen virker også mer solid, og du får litt mer minne med på kjøpet.

Her kan du lese vår test av N70.

Dermed blir det en firer på Nokia N72.

Alle spesifikasjoner for N72:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere