Gå til sidens hovedinnhold

- Alt er over om 48 timer

Sønnen til Gaddafi hevder det er for sent å innføre flyforbud over Libya.

De libyske opprørerne i landets nest største by Benghazi står i fare for å bli overkjørt av Muammar al-Gaddafis styrker i løpet av noen dager.

Det sier Gaddafis sønn, Saif Gaddafi, i et TV-intervju med Euronews.

- De militære operasjonene er over. Alt vil være over om 48 timer, sier Saif Gaddafi, melder Sky News.

Verdensledere har fordømt Gaddafis omfattende angrep på sin egen befolkning. Men fortsatt har verdenssamfunnet ikke klart å bidra med mer enn å fryse Gaddafi-familiens utenlandskonti, innføre våpenembargo og reiseforbud for Gaddafi-familien.

Flere opprørsledere har etterlyst en flyforbudssone over Libya, som kan hindre Gaddafi fra å gjennomføre luftangrep på opprørerne. Men så langt har det ikke blitt vedtatt noen FN-resolusjon som tillater dette.

- For sent med flyforbud
FNs sikkerhetsråd skal møtes senere for å drøfte et flyforbud.

Men Saif Gaddafi mener det allerede er for sent å innføre et flyforbud.

- Våre styrker er snart i Benghazi. Uansett hvilken beslutning som blir tatt, så vil det likevel være for sent, sier han.

Den libyske hæren har bedt opprørerne i Benghazi, som er opprørernes siste skanse, om å legge ned våpnene. I tillegg skal det ha blitt sluppet flygeblader over byen hvor det står at opprørerne ikke blir straffeforfulgt ved overgivelse.

Byen Ajdabiyah ligger 150 kilometer fra Benghazi, og ble tirsdag gjenerobret av regjeringsstyrkene. Opprørerne måtte trekke seg tilbake da Gaddafis styrker angrep med artilleri.

Spår et blodbad i Benghazi
Blant opprørerne i Benghazi er det blandede meninger om hvorvidt de har en mulighet til å stå imot Gaddafis krigsmaskin. Noen spår et blodbad, mens andre tror de har en liten mulighet til å seire over regjeringsstyrkene.

Mange av de viktige oljeinstallasjonene, som tidligere har vært i opposisjonens kontroll, er nå gjenerobret av Gaddafi-styrkene.

Leger uten grenser sier at situasjonen i området rundt Benghazi er svært urolig, og legeorganisasjonen har vært nødt til å trekke sine legeteam ut av havnebyen.

- Sikkerhetssituasjonen har gjort det omtrent umulig for medisinsk personell å reise trygt til områder hvor kamphandlinger har skapt de største behovene for hjelp, opplyser Leger uten grenser.

Reklame

Best i test påskeegg 2021

Kommentarer til denne saken