RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Alt klart for amerikansk renteløft

Sist oppdatert:
Den innflytelsesrike amerikanske sentralbanksjef Alan Greenspan sier det ikke lenger er behov for superlave renter i USA. Dermed er alt klart for et amerikansk renteløft, men aksjemarkedet så ut til å ta talen med fatning
Den amerikanske sentralbanksjef holdet en tale som finansmarkedene har sett frem til i langt tid. Her sa at at den amerikanske økonomien trolig vil riste av seg den siste antydningen til svakhet.

Til den amerikanske kongressen sa at superlave rente, som USA har hatt de siste årene, ikke lenger er nødvendig. Greenspan talte til senatets bank-komité, og sa at økonomien er klart til å håndtere renteløft.

- Finansmarkedet, sammen med husholdningen og bedriftene, ser ut til at å være klare for å håndtere enn endring til en mer nøytral sitasjon i pengepolitikken, sa Greenspan i talen.

Greenspan gjentok at renteløftene vil bli "målt", men påpekte at sentralbanken også kunne ta en mer aggressiv handlemåte.

De fleste økonomer i USA venter nå at Greenspan & Co. kan heve den amerikanske styringsrenten til 2,25 prosent innen utgangen av året.

Aksjeinvestorene fornøyd

Det så ut til at de amerikanske aksjeinvestorene tok uttalelsene til Greenspan med fatning. Sentralbanksjefens syn på renteheving var på linje med markedets forventninger.

I stedet var aksjemarkedet til en viss grad oppstemt knyttet til sentralbanksjefen positive syn på utviklingen i den amerikanske økonomien. Tirsdag kom det imidlertid nye tegn på at oppturen fusker litt for amerikanerne, da tallene for boligbygging ble offentliggjort.

Greenspan mener altså at den siste tidens svake makrotall er kun midlertidige.

Dollaren løftet seg umiddelbart etter talen, mens gull og oljeprisen falt tilbake.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere