*Nettavisen* Nyheter.

Alt klart for vaksinerush

Foto: Trond Lepperød

Kølappmaskinen er montert, og 3000 vaksinedoser ligger klar. Torsdag braker det løs.

28.10.09 15:11

TØYEN, OSLO (Nettavisen): - Det har vært et voldsomt rush på telefonen så langt. - I morgen begynner vi vaksineringen. Det meste er klart nå, sier bydelsoverlege Trude Arnesen og viser rundt i et folketomt lokale i Hagegata 23 på Tøyensenteret i Oslo.

Må trekke kølapp
Med hjelp av skillevegger og tydelige skilt er lokalet delt inn i soner for registrering, venterom og vaksinerom. En splitter ny kølappmaskin står montert på en søyle midt i lokalet. De som skal på jobb torsdag vet hvilke arbeidsoppgaver som venter. Noen skal registrere, noen skal trekke opp sprøyter, andre skal sette sprøyter.

Det er ventet storinnrykk.

Gravide først
I disse lokalene skal beboere i bydel Gamle Oslo få satt vaksinen mot svineinfluensa i tur og orden fra og med torsdag. I første omgang er det bare gravide som får tilbudet. De står først i køen i risikogruppa. Etter planen starter vaksineringen av andre i risikogruppa 2. november.

- Vi fikk 3000 vaksinedoser i går, og vi begynner i morgen. Gravide har høyest prioritet, så vi begynner med dem. Vi holder åpent torsdag og fredag fra klokka 12 til 15, forklarer Arnesen.

Andre i risikogruppa - og eventuelt gravide som ennå ikke har fått vaksine - kan begynne å komme fra mandag 2. november.

Kan sette 500 vaksinedoser daglig
- I bydelen bor det 40.000 innbyggere. Det er rundt 600 gravide i første og tredje trimester. Vi har kapasitet til å sette 500 vaksinedoser hver dag, sier Arnesen.

Fra mandag 2. november vil vaksinasjonskontoret på Tøyensenteret holde åpent på hverdager fra klokka 11 til 18 og fra klokka 11 til 16 på lørdager.

Det er både pandemivaksine og vaksine for vanlig sesonginfluensa tilgjengelig, så langt lageret rekker. Det koster 100 kroner å vaksinere seg. Personer under 18 år skal ikke betale noe.

- Hvor lang tid vil dere ta før alle som ønsker det har fått vaksine?

- Det vet jeg ikke.

Mange har spørsmål
- Har det vært mange spørsmål fra publikum om vaksine?

- Ja, det har vært et voldsomt rush til legekontorene pluss at vi har opprettet en publikumstelefon. Mange har spørsmål om når de kan få vaksinen. Noen synes det er urettferdig at gravide skal gå foran i køen.

Arnesen minner om at vaksinen som nå gis mot svineinfluensa, Pandemrix, er forebyggende og at det vil ta et par uker fra vaksinen settes til kroppen har antistoffer.

Rundt om i landet jobbes det nå på høyttrykk for å få unna vaksineringen av risikogrupper og andre. Lurer du på hvor du skal henvende deg, har vi oversikten her:

Vaksinering i kommunene - alfabetisk oversikt (Pandemi.no)

Forskjell fra bydel til bydel
I Oslo er det forskjeller fra bydel til bydel på når vaksineringen starter, hvor vaksinen gis og også hvem som prioriteres. Smittevernoverlege Tore W. Steen råder folk til å se etter informasjon på bydelssidene på internett. Her finnes det også informasjon på flere språk.

Vaksineinformasjon i Oslos bydeler

Mange kontakter legevakten
Også Legevakten i Oslo merker svineinfluensapandemien.

- Vi har opplevd en økning i antall konsultasjoner den siste uken på 50 prosent, sier overlege Anne Kathrine Nore til Nettavisen.

Du får ikke noe vaksine mot svineinfluensa på legevakten, men det er mange som henvender seg per telefon og ved oppmøte som mistenker at de selv eller barn har svineinfluensa.

- De fleste er ikke veldig syke. For de aller fleste vil dette arte seg som en helt vanlig febersykdom. De fleste kan dra hjemme igjen med beskjed om å ringe 113 hvis de blir akutt verre, sier Nore.

Hun ber folk med svineinfluensasymptomer særlig være oppmerksom på to tegn: Det er sterkt redusert allmenntilstand eller pustevansker. I så fall skal de ikke nøle med å kontakte lege igjen.

Onsdag kom meldingen om to nye bekreftede dødsfall etter svineinfluensa i Norge. Antallet døde er dermed oppe i 13. De to siste pasientene tilhørte begge en risikogruppe.

LES OGSÅ:To nye døde med svineinfluensa

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.