*Nettavisen* Nyheter.

Alt om den nye iPhone

Nesten alle rykter stemte. Her er alt du må vite om nye iPhone.

10.06.08 14:29

Som alle ventet gikk i går Apple-sjef Steve Jobs på scenen i San Francisco for å lansere neste generasjons iPhone, og langt på vei så stemte de ryktene de fleste anså som pålitelige: Den ble omtrent like stor, designet ble ikke vesentlig endret, med unntak av materialvalg og lignende – og den fikk integrert 3G med HSDPA/Turbo-3G og GPS-ryktene viste seg også å stemme.

Se hele Jobs tale her - eller se norsk referat her.

Mye irritasjon forsvant
Det betyr at mange av de største hovedargumentene mot telefonen er borte her i landet. Mange har med god grunn satt spørsmålstegn med hva en skal med en så god internettelefon som det iPhone har vært når du i praksis må finne et trådløst nettverk for å surfe med akseptable hastigheter.

Klikk på bildet for å forstørre.

At telefonen nå også har fått implementert en egen GPS-modul vil nok helt sikkert også glede mange. GPS-en er i utgangspunktet koblet opp mot Google Maps, noe som kommer til å bli nærmest en uslåelig kombinasjon når du er på vandring i ukjente byer. TomTom-programvare skal også være på vei, noe som vil gjøre den glimrende også i bilen.

Lyden har blitt bedre
Steve Jobs hevder nå at Apple har lært av en del av feilene til den nye telefonen. Mange iPhone-brukere vi har snakket med har etter en tids bruk ansett telefonen mer som en glimrende dings som spiller musikk og kan surfe på nettet, enn det faktisk er en spesielt god telefon.

Hovedproblemet har vært dårlig talekvalitet, men Apple mener nå dette skal være historie.

Nytt operativsystem
En annen vesentlig forbedring med telefonen er det nye operativsystemet som bare får navnet iPhone 2, og dette skal være vesentlig forbedret med tanke på støtte for programvare utviklet av andre enn Apple.

Noen av hovedforskjellene er at du nå har mye bedre mulighet til å håndtere mange e-poster samtidig, en forbedret vitenskapelig kalkulator, mulighet til å lagre bilder rett fra nettleseren, bedre søkefunksjon for kontakter og ikke minst GPS-støtten.

iPhone 2.0-programvaren kan for øvrig også lastes ned på dagens iPhone-utgave.

Støtte for Microsoft-mail
En større overraskelse ved den nye telefonen er at den faktisk kommer med støtte for e-post over Microsofts meget utbredte e-post-løsning Exchange, samt Ciscos VPN-løsning.

Det betyr at iPhone med ett har blitt betydelig mer attraktiv for bedriftsmarkedet, som så langt har styrt unna telefonen.

Fortsatt svakheter
Alt er derimot ikke bare gull og grønne skoger med nye iPhone. Telefonen har nemlig fortsatt ikke støtte for skikkelig multitasking, MMS-funksjonalitet blir ikke nevnt med et ord – og det vil fortsatt være litt småklundrete å skrive meldinger på skjermen.

Selv om telefonen nå er utstyrt med 3G, så er det ingen støtte for videokonferanse å den. Apple har heller ikke forbedret kameraet, som ikke er kjent for å være spesielt bra. Videoopptak er heller ikke implementert.

Apple har heller ikke sett noen grunn til å legge til støtte for trådløs iTunes-synkronisering, hvilket er litt rart med tanke på Apples store fascinasjon for trådløse løsninger med blant annet AppleTV. Java og Flash er heller ikke på plass.

Les også: Dette vil du hate med nye iPhone

Usikker pris
Når det kommer til prisingen så henger det enda litt i luften. I USA vil 8 GB-utgaven koste utrolige 199 dollar, mens du må legge på hundre dollar ekstra for 16 GB-utgaven. Dette er en vesentlig prisreduksjon i forhold til dagens utgave.

Apple sa under sin tale at dette ville være prisnivået over hele verden. Men Netcom, som vil selge telefonen her i landet, vil ikke gå ut med noen priser på telefonen før lanseringen 11. juli.

Vi vet heller ikke noen ting enda om Netcom er en lanseringspartner for Apple i Norge, slik at telefonen etter hvert vil havne på det åpne markedet, eller om dette er et heleksklusivt prosjekt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.