*Nettavisen* Nyheter.

Alt om flommen: Riksvei 7, Bergensbanen og Sørlandsbanen stengt

TAR TID Å UTBEDRE: Bergensbanen er påført store skader etter raset mellom Trolldalen og Gulsvik stasjoner. Raset og alt vannet har tatt med seg jernbanefyllingen i en lengde av ca 30 meter og fortsatt nedover lia mot Krøderfjorden der også riksveg 7 er stengt. Foto: Faksimile (Google Maps/Jernbaneverket)

30 meter av jernbanefyllingen på Bergensbanen har sklidd ut ved Gulsvik i Flå kommune i Buskerud. Det er torsdag flomfare på oransje nivå i sju fylker. Fredag varsler NVE flomfare i ti fylker på gult nivå. Følg direkterapporteringen her.

03.09.15 19:25

GULSVIK/OSLO (NTB, Nettvisen): SISTE: Bergensbanen kan trolig åpnes rundt midnatt natt til lørdag.

Bergensbanen har fått store skader etter raset ved Ørgenvika øst for Gulsvik. Jernbanefyllingen har rast ut, og Jernbaneverket vet ikke når banen kan åpnes igjen.

Også Sørlandsbanen og Spikkestadbanen er torsdag formiddag stengt, melder Jernbaneverket.

Tok med seg jernbanefylling

Ved Gulsvik tok raset og alt vannet med seg jernbanefyllingen i en lengde av cirka 30 meter og fortsatt nedover lia mot Krøderfjorden der også riksveg 7 er stengt som følge av dette.

Sporet henger i lufta og det må bygges opp ny jernbanefylling før banen kan åpnes igjen, opplyser Jernbaneverket. De har foreløpig ingen prognoser for hvor lang tid dette kan ta. Også kontaktledning og fjernstyringsanlegg er påført skader.

Kraftig nedbør og flom i deler av Sør-Norge preget nyhetsbildet onsdag. Torsdag vil også være preget av store nedbørsmengder og flomfare på Østlandet, ifølge meteorologene og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Har passert nivået for 20-årsflom

Vannføringen er svært stor blant annet i Kongsberg og Nybrufossen, og Lågen har passert nivået for 20-årsflom, skriver Laagendalsposten. Frykten er at vannet skal flomme over europaveien.

– Vi må gjøre det vi kan for å forebygge. Nå er det opp til vår herre, sier Ole Martin Raaen i Statens vegvesen til avisen.

Etter å ha steget jevnt og trutt siden onsdag, var det imidlertid ting som tydet på at flommen trolig var på sitt høyeste nivå i 13-tiden.

Tidlig torsdag morgen fosset det 680 kubikkmeter vann i sekundet i Lågen, 90 kubikkmeter over nivået for 20-årsflom, skriver avisen. I 13-tiden var vannføringen oppe i 720 kubikkmeter i sekundet, mens en 50-årsflom ligger på 880 kubikkmeter.

Torsdag varsles det flomfare på oransje nivå i sju fylker.

Fredag er det flomvarsel gult nivå i ti fylker. Ingen fylker har på fredag flomvarsel på oransje nivå.

Se flomvarsel på varsom.no

Se obs-varsel på met.no

Her er de viktigste hendelsene torsdag

  • Statens vegvesen la torsdag ut sandsekker og store steinblokker for å redde E134 ved Nybrufossen i Kongsberg
  • Riksvei 7 er stengt ved Lindelia mellom Gol og Hønefoss etter et jordras. Deler av veien har rast ut i vannet

  • Bergensbanen stengt etter ras ved Gulsvik i Buskerud
  • Sørlandsbanen stengt på grunn av ras og fare for utglidning
  • Spikkestadbanen stengt mellom Asker og Spikkestad på grunn av store vannmengder
  • Falkenstein montessoriskole i Horten måtte torsdag sende alle de 39 elevene hjem på grunn av flommen og rasfare, melder Gjengangeren.
  • 58 bygg oversvømt i Horten. Sivilforsvaret innkalt for å bistå brannvesenet.
  • Hovedredningssentralen Sør-Norge melder om mange drivende båter på grunn av høy vannstand. Ber båteiere sjekke fortøyning.
  • Siste flomvarsel fra NVE viser at det er flomfare på gult nivå i ti fylker fredag. Ingen fylker har på fredag flomvarsel på oransje nivå.
  • På Rjukan i Telemark gikk et jordras natt til torsdag i et boligområde og la seg over riksvei 37, uten at personer eller bebyggelse ble skadet.


Les også: Jordras i boligområde


Raset som stenger riksvei 7 og Bergensbanen har gått ved Lindelia, like etter stedet der nye og gamle riksvei 7 møtes nord for Sokna og Noresund. Det er ingen lokale omkjøringsveier, og det blir ikke åpnet for gjennomkjøring torsdag. Både østfra og vestfra er anbefalt omkjøring via E16 gjennom Valdres, melder NTB.

Jordraset var mellom 40 og 60 meter bredt, men ingen personer ble tatt av jordmassene. Politiet fikk melding om raset ved 5-tiden.

Stengingen påvirker også riksvei 52 over Hemsedalsfjellet og riksvei 50 Hol-Aurland.

E16 over Filefjell og E134 over Haukeli er åpen for trafikk mellom Øst- og Vestlandet.

Klikk på bildet for å forstørre.

I LØSE LUFTA: Cirka 30 meter av sporet henger i løse lufta på rasstedet ved Gulsvik. Foto: Trygve Kleiven (Jernbaneverket)


NSB opplyser at det blir kjørt tog mellom Oslo og Hønefoss, og at det jobbes med å organisere alternativ transport mellom Hønefoss og Voss.

Les mer på nsb.no

Flere hendelser

AKERSHUS: På Romerike melder politiet torsdag morgen at Hexebergveien (fylkesvei 426 og 254 i Gjerdrum og Sørum) må stenges grunnet flom. Veitrafikksentralen iverksetter omkjøring. Natt til torsdag ble brua ved Leirsund stengt på grunn av vann med skiltet omkjøring via Frogner og Skedsmokorset.

Klikk på bildet for å forstørre.

FLOMMET OVER: Vannet gjorde store skader flere steder i Sør-Norge onsdag. Her flommer det over på Nærsenteret i Vikersund. Deler av varelageret til ICA forsvant med vannet ut på parkeringsplassen utenfor. Foto: Thormod R. Hansen (Bygdeposten)

I Heggedal i Asker var kjellere fulle av vann etter regnet det siste døgnet. Torsdag morgen er flere hus i ferd med å bli isolert. Budstikkamelder at brannvesenet har sendt ut to biler til Underlandsveien i Heggedal der flere hus skal ha fått mengder med vann i kjellerne sine.

VESTFOLD: «Det har rent på med meldinger om vannskader i bygg i Horten den siste timen. 42 så langt. Vi prøver å hjelpe så godt vi kan», heter det i en Twitter-melding fra brannvesenet i Vestfold torsdag morgen.

Klokka 10 melder Vestfold interkommunale brannvesen at nedbøren har ført til store utfordringer for bygningseiere i Horten.

- For å kunne hjelpe flest mulig effektivt har vakthavende Brannsjef Jarle Steinnes rekvirert bistand fra Vestfold sivilforsvarsdistrikt som stiller med ti personer og pumper. Bokstavelig talt er alle våre disponible mannskaper også ved pumpene i mange steder i Horten, melder brannvesenet.

Klikk på bildet for å forstørre.

VANN I KJELLEREN: Natt til torsdag var Tønsberg mest utsatt for flomvannet i Vestfold. Bildet er hentet fra en bolig i Vinjes vei. Foto: (Vestfold interkommunale brannvesen)Klikk på bildet for å forstørre.

STORE MENGDER VANN: Store mengder vann på riksvei 37 ved Dale på Rjukakn onsdag. Veien opp til Gaustablikk-området ble stengt på grunn av rasfare onsdag. Foto: Bjørn Iversen (Nettavisen)


Klikk på bildet for å forstørre.

Natt til torsdag gikk dette raset fra villaveien og ut i Flekkebyen og riksvei 37 på Rjukan. Ingen personer ble skadet i raset. Foto: Bjørn Iversen (Nettavisen)


Jordras i boligområde

TELEMARK: På Rjukan har det gått et jordras i et boligområde natt til torsdag.

Raset som skjedde ved 02.30-tiden startet nedenfor Villaveien, og gikk gjennom deler av Bøhagen, ut i Flekkebyen, og over riksvei 37.

Ingen hus eller personer ble skadet i raset, melder Telemarksavisa.

- Raset har tatt med seg relativt store jordmasser fra Villaveien, gjennom Bøhagen og helt ned i Sam Eydes gate. Så det er et ras som har gått 300 meter nedover lia, sier ordfører i Tinn Steinar Bergsland til NRK.

Knut Lurås opplevde å få raset helt ned til boligen.

- Jeg er ikke redd, men jeg innrømmer at det var en ubehagelig opplevelse, sier Lurås til ta.no.

Onsdag ble flere beboere evakuert fra Tveitolia på Rjukan på grunn av fare for res. De fikk senere flytte tilbake.

Les også: NVE: Stor fare for flom på store deler av Østlandet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag